Jornades en defensa dels drets de les persones en moviment atrapades a les fronteres hostils
El Fons Català organitza el dilluns 5 de maig, a les 12 h, a la Sala Plató del Pati Manning un acte sobre l’experiència d’entitats presents a les fronteres hostils d’arreu. Les jornades tenen per objectiu seguir acompanyant la tasca que fan aquestes organitzacions en el marc de la campanya Món Local Refugi.
L’acte comptarà amb una benvinguda per part de Jordi Cuadras, president del Fons Català, i una persona representant de l’Ajuntament de Barcelona.
A continuació, tindrà lloc una taula rodona amb representants d’entitats que treballen a les fronteres hostils a Europa, a la Frontera Occidental Euroafricana (Illes Canàries, Ceuta i Melilla), i a Amèrica Llatina; i que reben el suport del municipalisme català a través de la campanya Món Local Refugi. Concretament, hi participaran:
- Legal Centre Lesvos (LCL): organització civil grega que des del 2016 treballen per a informar i oferir assistència legal a les persones que arriben a l’illa de Lesbos pel mar.
- No Name Kitchen (NNK): moviment de base compost per associacions de Sèrbia, Bòsnia i Espanya que compta amb equips d’activistes a les regions fronteres dels Balcans i el Mediterrani.
- Centro de Derechos Humanos Fray Matías de Córdova: organització que ofereix suport, defensa legal i política, formació i promoció de la integració comunitària, i monitoreig dels drets humans a la regió de la frontera sud de Mèxic.
- Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las Casas: organització civil que treballa per la defensa i promoció dels drets humans a l’Estat de Chiapas, a Mèxic.
- Irídia, Centre per a la Defensa dels Drets Humans: entitat que treballa per promoure i assegurar el respecte pels drets humans a les polítiques de migració i control fronterer, regulacions i pràctiques a l’Estat espanyol.
- L’advocada Loueila Sid Ahmed Ndiaye, especialitzada en immigració i drets humans, i activista a organitzacions de defensa legal sahrauí i de suport a persones migrants.
La taula rodona estarà moderada per Marco Aparicio, doctor en Dret Constitucional i professor de la Universitat de Girona, i president de l’Observatori DESCA.
L’acte finalitzarà amb una cloenda per part de la Direcció General de Migracions i Refugi de la Generalitat de Catalunya.
A través d’aquestes jornades, el Fons Català vol posar de manifest la importància de seguir acompanyant les organitzacions presents a les fronteres hostils, sota el principi que la mobilitat humana és una dret i l’acollida digna és una obligació. Tot coincidint amb un context on cada vegada hi ha més crisis cronificades i oblidades.
Tallers i foment del treball en xarxa
Dins el marc de les jornades, l’Àrea d’Emergències i Acció Humanitària del Fons Català ha organitzar els dies 3 i 4 de maig una sèrie de tallers i sessions de capacitació que tindran lloc a la Sala d’Espiritualitat Sant Felip Neri, a Barcelona. Als tallers hi participaran més de 15 organitzacions socials de Catalunya, Mèxic, Alemanya, Sèrbia, Bulgària, Grècia o Turquia.
L’objectiu d’aquests sessions, que s’emmarquen dins la campanya Món Local Refugi, és oferir un espai d’intercanvi entre les diferents entitats que treballen en diverses regions perquè puguin compartir les seves experiències diàries a les fronteres hostils, així com abordar temàtiques relacionades com la criminalització de la migració i les entitats, les devolucions, les conseqüències del nou Pacte d’Asil i Migracions, i el litigi.
Les jornades s’han organitzat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
Sobre la campanya Món Local Refugi
Aquesta campanya d’emergència impulsada des del Fons Català es centra en donar suport a les persones en moviment, ja que arreu del món continuen aquesta crisi humanitària fora de l’àmbit mediàtic. Els murs, les concertines, els camps, els desplaçaments forçats, la violació de drets, les deportacions, els centres d’internament i tants altres dispositius atempten flagrantment contra la llibertat de les persones que fugen.
La campanya també vol posar en valor el rol fonamental que juguen els municipis catalans, com actius valuosos en la gestió de la crisi de les persones refugiades. La campanya està formada per diferents projectes presents a les fronteres hostils a Europa, a la Frontera Occidental Euroafricana i a Amèrica Llatina, que ja ha rebut el suport d’una trentena de municipis, a més d’aportacions fetes per particulars.