General 15 maig 2020

72 anys de la Nabka. El poble palestí denuncia el greuge que segueix patint

Aquest divendres 15 de maig és un dia de dol nacional entre la població palestina. Evoca la Nakba, l’expulsió o fugida ara fa 72 anys de gran part de la població palestina de les seves llars a conseqüència del naixement de l’Estat d’Israel l’any 1948. La victòria de l’exèrcit hebreu en la guerra que generar el conflicte va suposar la divisió del territori palestí però també l’expulsió de més de 750.000 palestins de les seves terres i l’impediment de retornar-hi un cop acabat el conflicte. La revisió i el greuge que van suposar aquests fets és l’origen l’exposició ««Revivint Al-Ma’in», produïda pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Aquest petit poble on actualment s’hi ubiquen quatre kibbutz israelians va suposar la desaparició del poble.

Aquesta mostra, finançada amb les aportacions dels ajuntaments de Castelldefels, Granollers, Rubí, Sant Adrià del Besòs, Tarragona i Terrassa, plasma com el Nakba va canviar el destí del poble palestí. Acabat el conflicte, Israel es queda al 78% del territori i el 22% restant correspondrà a Cisjordània i Gaza, administrades per Jordània i Egipte, respectivament.

L’exposició visualitza l’esforç de l’Estat israelià per silenciar la història de la Nakba. Aquesta paraula en àrab significa ‘catàstrofe’. A les escoles d’Israel aquesta història no s’ensenya i el govern va aprovar una llei destinada a evitar qualsevol discussió o commemoració d’aquests esdeveniments crucials. En segon lloc, l’altre focus que l’exposició vol emfatitzar és el tancament de la frontera entre la franja de Gaza i Israel.

«Revivint Al-Ma’in» apropa la història d’aquest poblet palestí a partir de mapes, fotografies aèries i testimonis de refugiats palestins oriünds. L’exposició es va presentar el juliol de 2019 a l’única construcció que resta d’aquest petit poblet: una sala d’exposicions, en territori israelià. Tot i trobar-se a només tres quilòmetres de la frontera i la ciutat palestina de Khuza’a a la franja de Gaza, la separació entre israelians i gazatís és total i la majoria de les persones que hi van participar no sabien res de res d’aquell passat tan recent.

L’exposició està previst que, en els mesos vinents, arribi a Sant Adrià del Besòs, Granollers i Rubí però la Covid-19 ha forçat el seu ajornament.

MÉS INFORMACIÓ

➡️ Dossier de l’exposició “Tornar a al-Ma’in