General 8 març 2022

8 de març. La veu de les dones de tot el món

El 8 de març és una jornada de lluita i reivindicació. En un món ple de reptes globals, des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament escoltem la veu de dones que, des de diferents punts del planeta, reflexionen sobre medi ambient i canvi climàtic, educació, salut o dret a refugi amb perspectiva de gènere. Aquest Dia Internacional de la Dona escoltem les reivindicacions de la Selina Nkoile, la Isabel Lozano, la Nikisha Shrestha i la Shola Rashid. Elles ens fan veure que és impossible afrontar les problemàtiques mundials oblidant les dones, la meitat de la població afectada, i desconeixent les realitats pròpies de cada zona d’arreu del món.

Des d’Àfrica: Selina Nkoile (Kènia)

Una reflexió sobre DONA I CANVI CLIMÀTIC

«Aquest 8 de març reivindico menjar, nutrició i seguretat pels mitjans de subsistència. El canvi climàtic afectat els sistemes de subministrament d’aliments i les nostres fonts tradicional d’aliments ja no són sostenibles».

«Les dones es veuen afectades per llargues sequeres i patrons de pluja pocs freqüents. També tenim sequeres cada vegada més recurrents. Les dones es veuen afectades per què són les que van al riu a recollir aigua, cuiden els infants i van a buscar llenya al bosc. Amb educació les dones s’empoderen amb noves actituds i coneixements que permeten tenir una feina».

Des d’Amèrica del Nord: Isabel Lozano (Mèxic)

Una reflexió sobre DONA I EDUCACIÓ

«Aquest 8 de març reivindico l’important rol que tenim les dones en els diferents processos d’educació. A més, agraeixo i nomeno a totes les companyes que anys enrere van donar la vida perquè avui jo i tu puguem tenir accés aquesta educació què és el cap i a la fi un motor que ens ajuda a transformar les nostres realitats».

«M’agradaria deixar-vos aquesta reflexió, pensant més enllà dels espais formals d’educació que coneixem, a reconèixer que en diferents parts del món hi ha companyes que estan generant els seus propis processos d’educació, que tenen en compte el context dels llocs, l’idioma dels llocs, les necessitats pròpies dels llocs… Tot això amb l’objectiu d’anar transformant i creant un món millor per a totes».

Des d’Àsia: Nikisha Shrestha (Nepal)

Una reflexió sobre DONA I COVID-19

«La pandèmia ha estat un problema i especialment per a les dones. Les embarassades no tenien transport per anar al centre de salut i va ser un repte important per elles».

«Una altra cosa que no vaig veure directament, però s’explicava a les noticies és que a causa del confinament i estar tancat amb les parelles va créixer molt la violència contra les dones, inclosa la violació, i que les dones van tenir moltes dificultats. Hi havia organitzacions que els ajudaven amb el tema violència i el tema mental, però crec que el govern podia haver fet més del que va fer».
«Jo soc professora d’anglès per Options Catalunya-Nepal. En el meu àmbit, la pandèmia ha suposat la pèrdua d’anys d’educació per als escolars perquè no hi havia l’opció de fer classes virtuals i les escoles es van tancar».

Des d’Europa: Shola Rashid (Afganistan)

Una reflexió sobre DONA I REFUGI

«Jo celebro el dia 8 de març, Dia de les dones. Necessitem Llibertat. Soc una dona que després de vint anys de violència, estic lliure. No deixem soles a les dones. No oblidem les dones del meu país. Em sap molt greu que les dones estiguin obligades a posar-se el burca. Em sap molt greu que les dones de l’Afganistan no puguin estudiar ni puguin treballar. Em sap molt greu. No acceptem els talibans. Nosaltres necessitem llibertat»