General 8 març 2023

8M: reptes i resistències de dones que impulsen projectes transformadors amb el Fons Català

El gènere, l’origen, la classe, l’orientació sexual… Totes aquestes etiquetes condicionen la vida de moltes persones que es veuen forçades a lluitar cada dia contra els estigmes i els murs que s’alcen davant seu i els impedeixen viure i treballar en condicions d’igualtat.

Amb motiu del Dia Mundial de les Dones, 8 de març, el Fons Català posa el focus en quatre dones que impulsen projectes de cooperació transformadors a Catalunya, Melilla, Polònia i Senegal, per conèixer a quins reptes marcats pel gènere, entre d’altres condicions, s’han d’enfrontar en el seu dia a dia. Tot i això, totes elles segueixen a primera línia, desafiant les traves discriminatòries i avançant en la defensa dels drets humans i la construcció d’un món més just, equitatiu i lliure.

Sara Cuentas – periodista i activista de la Xarxa de Migracions, Gènere i Desenvolupament

Originària del Perú, Sara Cuentas viu a Catalunya des de 2004 i forma part de la Xarxa de Migracions, Gènere i Desenvolupament. Actualment és la coordinadora del projecte “Dones migrades hondurenyes a Catalunya: espais de relació, vincles i cura comunitària” del Fons Català, que se centra en l’enfortiment de capacitats col·lectives de les dones hondurenyes residents a Catalunya i en establir una relació transfrontererea entre el país d’origen i de destí.

Sara Cuentas explica que s’ha trobat amb més dificultats en la seva trajectòria d’activista “pel fet de ser dona i pel fet de tenir un origen diferent, així com també a causa de la mirada racialitzadora de la societat de destí (la catalana)”.

Katarzyna Nowakowska – psicòloga de l’entitat polonesa Feminoteka

Feminoteka és una organització polonesa que dona suport a les dones supervivents de violències masclistes. Arran de la guerra a Ucraïna, l’equip ha obert una via específica de suport a les dones refugiades que han patit abús i violència en un context de guerra, la qual rep el suport del Fons Català, gràcies al qual s’ha obert un centre d’acollida per aquestes dones i els seus fills i filles.

Nowakowska, especialista en trauma, narra els obstacles als quals s’han d’enfrontar les dones a Polònia, donat que molts drets són vulnerats i el govern ha retirat el suport a les organitzacions feministes.

.

Mar Soriano – advocada de Solidary Wheels a Melilla

L’associació Solidary Wheels treballa en la defensa dels drets humans de les persones migrants a la Frontera Sud de l’Estat espanyol. Darrere l’entitat i del projecte d’assessorament legal que compta amb el suport del Fons Català, hi ha, gariebé únicament dones. Mar Soriano, advocada, explica que “pel fet de ser dones i joves ens trobem amb qüestionaments i dificultats per posar en valor la nostra feina”.

Elise Sagna – coordinadora de la Unió Regional Santa Yalla al Senegal

Unió Regional Santa Yalla (URSY) és una entitat feminista de Ziguinchor, al sud del Senegal, que promou projectes d’empoderament econòmic i social en clau de gènere. Elise Sagna és la coordinadora de l’organització i forma part del projecte del Fons Català que dona accés a la població local a la salut visual a través d’una òptica solidària.

Sagna explica la dificultat amb què es troben a l’entitat amb la conciliació de la vida privada i la feina i els conflictes que es generen, de vegades, amb homes que no accepten tenir dones amb càrrecs superiors als seus.

.

Implicació del Fons Català en projectes de defensa dels drets de les dones

Segons dades recollides per l’Observatori de la Cooperació Descentralitzada, el municipalisme ha augmentat considerablement les aportacions destinades a projectes implementats per entitats que treballen específicament en la defensa dels drets de les dones: el 2022 es van destinar més de 400.000 euros, mentre que el 2021 la xifra va ser de 344.000 euros, i el 2020, de 187.000.

.

Una altra xifra important són els fons dividits per sector, que mostra que el 2022 van augmentar exponencialment les aportacions a projectes més transversals, recollits al sector “Organitzacions i institucions per igualtat home/dona”, sumant un total de 257.000 euros, mentre que l’any anterior va ser de 96.000. Aquest augment, però, també ha fet que el finançament a projectes específics sobre salut reproductiva i la lluita contra les violències masclistes disminueixin.

.

Els països on es concentren la majoria d’aquests projectes són Gàmbia, Senegal, Nicaragua, Camerún i el Líban.