General 26 maig 2021

Amb un peu a cada costat. Catalans d'origen africà reflexionen sobre allà i aquí

Una part important de la població de Catalunya té arrels africanes. Aprofitant la celebració d’aquest Dia d’Àfrica reflexionem amb la diàspora. Des d’aquí reflexionen sobre el dia a dia del seu país d’origen, què en saben o què perceben les societats africanes de la realitat d’Europa i, el més important, quines perspectives creuen que tindrà el continent.

Dialla Diarra

Dialla Diarra
Legki Yakaru – Associació de Dones Sudsaharianes de Banyoles

D’aquí cap a Mali

Et diria que ara segueixo el que passa a Mali molt més que abans. Tot i que fa 27 anys que visc aquí, hi estic molt més connectada. Òbviament hi ha un tema de contacte amb familiars i amics, però també un interès per l’activitat del país. Per exemple, tinc contactes amb associacions de dones.

Ha crescut l’interès perquè ara hi ha moltes més vies de comunicació (trucades telefòniques, internet, whatsapp…). Quan jo vaig arribar aquí, només podies parlar amb la gent de Mali per telèfon a través de les cabines que només eren a la capital. Per contactar amb el teu poble només hi havia l’opció de la carta i això et limitava molt.

De Mali cap aquí

Crec, generalitzant molt, que la gent creu que venir a Europa és treballar, guanyar diners, millorar la seva vida… Només es veu el què, en podrien dir, com la part positiva d’estar aquí. Crec que per saber realment passa encara falta.

El passat i el futur de Mali

Amb el pas dels anys hi ha hagut grans canvis al país, alguns per bé i d’altres per malament. En negatiu diria que ara tots els joves volen venir a Europa. Abans això no era així. No era una cosa generalitzada. En positiu diria que, per exemple, s’ha millorat molt l’accés a les comunitats i que s’ha fet petits passos per millorar la vida de la gent.

De cara al futur, jo soc optimista. El país està progressant i ho farà més. Hi ha joves que són a altres països i que tenen pensat tornar al país per construir bones cases, aportar recursos… En negatiu cal dir que serà un país diferent perquè el canvi climàtic condiciona la seva activitat agrícola.

Ruben Ncogo

Ruben Ncogo
Asdg Diaspora. Associació de persones originàries de Guinea Equatorial

D’aquí cap a Guinea Equatorial

Encara que faci molts anys que has marxat sempre hi ha contacte. Internet, xarxes socials… han canviat la relació amb el país d’origen. Les trucades allà són més cares i podria ser una dificultat però amb el Whatsapp pots contactar a tota hora i amb pràcticament tothom.

Pel que fa a allò que passa el país diria que ara ho segueixo més i aquí les eines digitals també han estat clau.

De Guinea Equatorial cap aquí

Jo més que de Guinea cap aquí, o a l’inrevés, ho matisaria. Diria que hi ha desconeixement de què passa aquí i també al revés. Ens movem per la percepció d’allò què veiem a la televisió, xarxes socials o tal vegada un amic o familiar que ens comenta la seva visió en el moment del contacte. I tots sabem que el contacte amb amics i familiars en aquests moments es produeix amb anhel i emoció, per la qual cosa intentem transmetre les millors versions.
En realitat no som conscients de les peripècies que sofreixen diàriament ni ells són conscients de les nostres, que de ser-ho, potser algunes persones no desitjarien emigrar i preferirien progressar on estan. El nom d’Europa i primer món marca molta diferència.

El passat i el futur de Guinea Equatorial

Sent sincer parlar de l’evolució del meu país d’origen se’m fa molt difícil. Jo vaig venir quan només tenia 10 anys i en tinc una idea molt vaga del que llavors era Guinea Equatorial. De cara al futur sí que hi veig futur. Sobretot per la gent jove. Molts estan estudiant i la seva idea és progressar a Guinea.

Omar Diatta

Omar Diatta
Oudiodial. Associació de migrants d’ètnia diola residents a Catalunya.

D’aquí cap a Senegal

Hi ha hagut un canvi. Ara la gent com jo que som catalans d’origen diola ens podem assabentar de tot el que passa a la Casamance pràcticament a l’instant. Gràcies als telèfons mòbils, saps moltes més coses que abans tant de la situació del país com de les persones del teu entorn (familiars, amics..). Tot és molt més ràpid. Ha estat un canvi i, majoritàriament, ha estat en positiu. S’ha de dir que aquest contacte permanent pot fer, en algun moment, perdre la perspectiva de globalitat.

Del Senegal cap aquí

Jo diria que des de l’Àfrica només es coneix una part del que passa aquí. Segurament hi ha determinats interessos perquè se’n conegui només aquesta part. Només es coneix la part positiva d’allò que passa a Catalunya o Europa en general. La realitat de com és viure a Europa no s’ha explicat a través de les persones que ja viuen aquí, testimonis en primera persona… S’han utilitzat a veus massa “oficials” i això fa difícil connectar-hi. La pobresa, la imatge dels “mass media”.. tampoc hi ajuda a tenir una imatge real.

El passat i el futur del Senegal

És evident que hi ha evolució. Per ara al meu poble, només a tall d’exemple, ara hi ha unes carreteres que abans no hi eren i tothom té el seu telèfon mòbil o ara s’està fent una aposta per l’energia solar. Per al contrari, aquest progrés no s’ha produït en altres aspectes com el sistema sanitari, l’educació… Jo no soc optimista. Si se’m permet l’expressió: ho veig negre. Hi ha corrupció, mala gestió dels recursos,… Un determinat progrés material pot frenar un altre progrés.