Aquest Sant Jordi 2024, recomanem cooperació i solidaritat
Propostes literàries per la Diada, de la mà dels tècniques i tècniques de cooperació dels ajuntaments socis i membres de l’equip del Fons Català.
Com cada any, hem demanat una recomanació literària a les persones que treballen cada dia en el món de la cooperació i la solidaritat i vinculades al Fons Català. Entre les propostes, trobaràs llibres sobre drets humans, migracions i refugi, reflexions sobre cooperació, feminisme o postcolonialisme.
“Nuestra hermana aguafiestas: o reflexiones desde una neurosis antioccidental”, d’Ama Ata Aidoo (traducció de Marta Sofía López)
Un llibre recomanat per…
Lídia Martos
Tècnica de l’Àrea d’Àfrica, Mediterrània i Àsia del Fons Català
És un relat contundent i, malauradament, actual (malgrat haver-se escrit el 1977) que, amb un to irònic, repassa la petjada colonial i postcolonial, i com condiciona les relacions internacionals i interpersonals mitjançant l’exotització, l’animalització o la hipocresia de les elits a través de les vivències d’una alumna ghanesa becada.
“Anticooperación”, de David Llistar
Un llibre recomanat per…
Salvador Piqueras Muñoz
Tècnic de Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Terrassa
Tot i que és un llibre que ja ha complert 15 anys, el seu missatge és encara molt vigent. Permet trobar una explicació al perquè tot i els recursos destinats per la cooperació internacional a millorar el món, els resultats han estat molt per sota de les expectatives. L’explicació és el què s’anomena “l’anticooperació”, o aquelles accions que es realitzen des del nord, i que són tan potents que aigualeixen qualsevol intent de revertir-les a través de les accions de cooperació.
“Els hereus”, d’Eve Fairbanks
Un llibre recomanat per…
Albert Pujol Ximenes
Tècnic de l’Àrea de Projectes del Fons Català
La superació del règim d’Apartheid no és ni serà fàcil. Més enllà de la solució del conflicte i la política de reconciliació queden els efectes psicològics profunds en tots els protagonistes i els seus hereus, opressors i oprimits, que condicionen la seva capacitat de reacció i adaptació a la nova situació, que no és, en molts casos, el que esperaven que fos.
“Hem hagut de marxar”, de Laia de Ahumada
Un llibre recomanat per…
Alba Sanfeliu Bardia
Tècnica de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa
Aquest llibre, amb il·lustracions de Cinta Fosch, i publicat per Akiara books, ens apropa a les històries vitals de sis joves migrants. Són històries amb diferents punts d’origen, i amb un destí comú: poder tenir una vida més digna.
“La maleta”, de Núria Parera
Un llibre recomanat per…
Alba Sanfeliu Bardia
Tècnica de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa
L’obra, de l’editorial Babulinka Books, i amb il·lustracions de Maria Hergueta, narra de forma molt senzilla la història d’una maleta, i el viatge d’aquesta passant de mà en mà resseguint fets del segle XX: des de les colònies tèxtils, a la revolució obrera, la guerra civil, l’exili, moviments pacifistes, la caiguda del franquisme i les migracions.
“Mira’m als ulls”, de Míriam Hatibi
Un llibre recomanat per…
Sofia Bonany
Tècnica de l’Àrea d’Administració i Finances del Fons Català
Vull recomanar aquest llibre perquè ens ajuda a reflexionar sobre els conceptes d’integració, tolerància, convivència, diversitat plural i humanització en vers els altres.
“De l’infern a Osona. 3000 km d’històries que no s’haurien d’haver escrit mai”, d’Eva Torrents
Un llibre recomanat per…
Mireia Rosés i Noguer
Responsable tècnica del Servei d’Acollida i Integració i Servei de Cooperació del Consell Comarcal d’Osona
Recomano aquest llibre que relata algunes de les històries més impactants de les famílies refugiades que vam acollir a Osona, en el marc de la campanya Osona amb Ucraïna, que vam coordinar des del Consell Comarcal i l’ONG Osona amb els Nens. Vam arribar a acollir 290 persones amb habitatges públics i privats d’Osona. L’obra narra la història d’avui, de guerra i de pau, de solidaritat, de resiliència, de valentia, i també d’esperança.
“Hija de inmigrantes”, de Safia El Aaddam
Un llibre recomanat per…
Sara Centellas Portet
Tècnica de Comunicació del Fons Català
És una novel·la escrita per @hijadeinmigrantes sobre l’experiència migratòria de Lunja, que conté elements autobiografiats d’aquesta activista antiracista. El relat tracta d’una nena que reviu la seva història i la de la seva família, marcada per la condició de migrant i racialitzada d’origen amazigh, i com això ha afectat la seva salut mental.
“Somiant la Pau”, de Nadia Ghulam
Un llibre recomanat per…
Reyes Fuella Bautista
Tècnica superior del Pla Local d’Acció Comunitària Inclusiva de l’Ajuntament de Valls
La Nadia és una dona d’origen afganès que, a través d’una mirada femenina i crítica amb l’estat de regressió de la ciutadania del seu país d’origen en matèria de drets humans, sobretot de les dones, ens trasllada el seu sentiment vers l’oblit i la inactivitat de la resta de països per revertir la situació, així com el seu esperit i propòsit constant de lluita per la pau i els drets fonamentals de les persones.
“Calibán y la Bruja”, de Silvia Federici
Un llibre recomanat per…
Geanina Ungureanu Iliescu
Tècnica d’Acollida de l’Ajuntament d’Amposta
El llibre de Silvia Federici el recomano per motiu de reflectir el passat de les dones des d’un vessant molt històric, en el qual reforça el nostre dret de reclamar aquest reconeixement a la societat.