General 31 maig 2024

Aquest Sant Jordi 2024, recomanem cooperació i solidaritat

Propostes literàries per la Diada, de la mà dels tècniques i tècniques de cooperació dels ajuntaments socis i membres de l’equip del Fons Català.

Com cada any, hem demanat una recomanació literària a les persones que treballen cada dia en el món de la cooperació i la solidaritat i vinculades al Fons Català. Entre les propostes, trobaràs llibres sobre drets humans, migracions i refugi, reflexions sobre cooperació, feminisme o postcolonialisme.

Portada del llibre d'Ama Ata Aidoo

“Nuestra hermana aguafiestas: o reflexiones desde una neurosis antioccidental”, d’Ama Ata Aidoo (traducció de Marta Sofía López)

Un llibre recomanat per…

Lídia Martos

Tècnica de l’Àrea d’Àfrica, Mediterrània i Àsia del Fons Català

És un relat contundent i, malauradament, actual (malgrat haver-se escrit el 1977) que, amb un to irònic, repassa la petjada colonial i postcolonial, i com condiciona les relacions internacionals i interpersonals mitjançant l’exotització, l’animalització o la hipocresia de les elits a través de les vivències d’una alumna ghanesa becada.


Portada del llibre anticooperación. Imatge d'un carrer de botigues a l'Índia amb cotxes i motos

“Anticooperación”, de David Llistar

Un llibre recomanat per…

Salvador Piqueras Muñoz

Tècnic de Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Terrassa

Tot i que és un llibre que ja ha complert 15 anys, el seu missatge és encara molt vigent. Permet trobar una explicació al perquè tot i els recursos destinats per la cooperació internacional a millorar el món, els resultats han estat molt per sota de les expectatives. L’explicació és el què s’anomena “l’anticooperació”, o aquelles accions que es realitzen des del nord, i que són tan potents que aigualeixen qualsevol intent de revertir-les a través de les accions de cooperació.


Portada del llibre Els Hereus on surt un nen africà amb motxilla recolzat a una tanca

“Els hereus”, d’Eve Fairbanks

Un llibre recomanat per…

Albert Pujol Ximenes

Tècnic de l’Àrea de Projectes del Fons Català 

La superació del règim d’Apartheid no és ni serà fàcil. Més enllà de la solució del conflicte i la política de reconciliació queden els efectes psicològics profunds en tots els protagonistes i els seus hereus, opressors i oprimits, que condicionen la seva capacitat de reacció i adaptació a la nova situació, que no és, en molts casos, el que esperaven que fos.


Portada del llibre "Hem de marxar" amb una il·lustració del mar amb persones dins una ampolla flotant

“Hem hagut de marxar”, de Laia de Ahumada

Un llibre recomanat per…

Alba Sanfeliu Bardia

Tècnica de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa

Aquest llibre, amb il·lustracions de Cinta Fosch, i publicat per Akiara books, ens apropa a les històries vitals de sis joves migrants. Són històries amb diferents punts d’origen, i amb un destí comú: poder tenir una vida més digna.


Portada de "la Maleta" amb una il·lustració amb dues nenes separades per una balla. Per un forat, una li passa una flor a l'altra, que està alçada sobre una maleta

“La maleta”, de Núria Parera

Un llibre recomanat per…

Alba Sanfeliu Bardia

Tècnica de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa

L’obra, de l’editorial Babulinka Books, i amb il·lustracions de Maria Hergueta, narra de forma molt senzilla la història d’una maleta, i el viatge d’aquesta passant de mà en mà resseguint fets del segle XX: des de les colònies tèxtils, a la revolució obrera, la guerra civil, l’exili, moviments pacifistes, la caiguda del franquisme i les migracions.


Portada del llibre amb un retrat de Miriam Hatibi vestida de verd, somrient i amb els braços creuats

“Mira’m als ulls”, de Míriam Hatibi

Un llibre recomanat per…

Sofia Bonany

Tècnica de l’Àrea d’Administració i Finances del Fons Català

Vull recomanar aquest llibre perquè ens ajuda a reflexionar sobre els conceptes d’integració, tolerància, convivència, diversitat plural i humanització en vers els altres.


Portada del llibre amb una pintura abstracte amb colors verds, grocs i blaus

“De l’infern a Osona. 3000 km d’històries que no s’haurien d’haver escrit mai”, d’Eva Torrents

Un llibre recomanat per…

Mireia Rosés i Noguer

Responsable tècnica del Servei d’Acollida i Integració i Servei de Cooperació del Consell Comarcal d’Osona

Recomano aquest llibre que relata algunes de les històries més impactants de les famílies refugiades que vam acollir a Osona, en el marc de la campanya Osona amb Ucraïna, que vam coordinar des del Consell Comarcal i l’ONG Osona amb els Nens. Vam arribar a acollir 290 persones amb habitatges públics i privats d’Osona. L’obra narra la història d’avui, de guerra i de pau, de solidaritat, de resiliència, de valentia, i també d’esperança.


Portada del llibre amb Safia i la seva mare mirant-se fixament. Ambdues porten arrecades i complements amazigh

“Hija de inmigrantes”, de Safia El Aaddam

Un llibre recomanat per…

Sara Centellas Portet

Tècnica de Comunicació del Fons Català

És una novel·la escrita per @hijadeinmigrantes sobre l’experiència migratòria de Lunja, que conté elements autobiografiats d’aquesta activista antiracista. El relat tracta d’una nena que reviu la seva història i la de la seva família, marcada per la condició de migrant i racialitzada d’origen amazigh, i com això ha afectat la seva salut mental.


Portada del llibre amb il·lustració d'un poble d'afganistan de nit i una família mirant-lo des d'una muntanya

“Somiant la Pau”, de Nadia Ghulam

Un llibre recomanat per…

Reyes Fuella Bautista

Tècnica superior del Pla Local d’Acció Comunitària Inclusiva de l’Ajuntament de Valls

La Nadia és una dona d’origen afganès que, a través d’una mirada femenina i crítica amb l’estat de regressió de la ciutadania del seu país d’origen en matèria de drets humans, sobretot de les dones, ens trasllada el seu sentiment vers l’oblit i la inactivitat de la resta de països per revertir la situació, així com el seu esperit i propòsit constant de lluita per la pau i els drets fonamentals de les persones.


Portada del llibre amb una il·lustració antiga d'una dona davant del foc

“Calibán y la Bruja”, de Silvia Federici

Un llibre recomanat per…

Geanina Ungureanu Iliescu

Tècnica d’Acollida de l’Ajuntament d’Amposta

El llibre de Silvia Federici el recomano per motiu de reflectir el passat de les dones des d’un vessant molt històric, en el qual reforça el nostre dret de reclamar aquest reconeixement a la societat.