“Cal defugir de la mirada occidental a través de la qual s’analitza la resta del món”
- En el teu activisme, has defensat especialment el dret a una educació inclusiva i equitativa. Per què creus que l’educació és una eina tan fonamental en la lluita pels drets humans? Quines són les teves prioritats per avançar en la defensa del dret a l’educació i en la lluita contra les desigualtats?
L’educació tal com es recull al principi número 7 de la declaració universal dels drets dels infants és un Dret fonamental que tot infant ha de tenir garantit sense excepció de cap mena o discriminació per motius de raça, de color, de sexe, de llengua, de religió, d’opinió política, d’origen nacional o social, posició econòmica, de naixement o de qualsevol altra condició, sigui de l’infant mateix o de la seva família. De fet, segons aquest principi, l’educació a què té dret tot infant hauria de ser gratuïta i obligatòria almenys en la seva etapa elemental i hauria de garantir la igualtat d’oportunitats. Malauradament, totes sabem que aquest és un dret sovint vulnerat en molts països membres de les nacions unides (signants de la declaració) i el nostre no és una excepció.
Aquí mateix a casa nostra, a Catalunya, l’índex de segregació escolar a les nostres escoles, evidencia les desigualtats socials entre infants, contribueix a l’estigmatització i “guetització” d’alguns col·lectius i agreuja la manca d’oportunitats educatives i laborals. La segregació escolar ha esdevingut una xacra que ha dinamitat les sirgues d’aquell ascensor social que havia de ser l’educació. Un mecanisme de millora social mitjançant el qual els infants de les famílies més desfavorides podien aspirar a un futur millor, amb formació superior i amb millors condicions laborals. Malauradament, aquest ascensor ja no té botó de pujada, només serveix per baixar si algú el vol agafar o per quedar-te on estàs.
Vet aquí la meva prioritat en la lluita contra les desigualtats, perquè una educació veritablement inclusiva, universal, gratuïta i de qualitat és l’única garantia de drets per als infants i joves i un mecanisme en si mateix de lluita per la igualtat d’oportunitats.
- Des del Fons Català, treballem en projectes de cooperació que busquen promoure la justícia global. Com creus que podem connectar les lluites locals, amb les lluites globals pels drets humans?
Des del Fons Català fa molts anys que treballeu en projectes de cooperació i tot i que aquesta cooperació ha anat evolucionant al llarg dels anys des de “l’assistencialisme” i el “salvadorisme blanc” cap a quelcom més horitzontal i sostenible en el temps que intenta evitar crear dependències econòmiques en els països del sud global, encara queda feina a fer. Personalment, crec que el primer pas per poder connectar les lluites locals amb les lluites globals i treballar realment allò que en diem “glocal” cal defugir de la mirada occidental a través de la qual s’analitza la resta del món (etnocentrisme) i parlar amb l’altre, considerar l’alteritat com un recurs valuós del qual aprendre, nodrir-nos i compartir entre iguals, sense caure en la temptació d’extreure les seves idees i coneixements per utilitzar-les en el nostre benefici. Cal escoltar les comunitats, també aquelles en l’àmbit local que es troben en els territoris del sud global, cal treballar plegades amb les comunitats en la diàspora i fer-nos valdre dels mediadors i mediadores interculturals per no imposar les nostres idees sense tenir en compte la realitat social i cultural de la comunitat amb la qual volem col·laborar.
- Per acabar, quin missatge voldries donar a la ciutadania i a les institucions que avui commemorem aquest dia?
Tenint en compte que en termes generals els dies internacionals continuen essent dies que ens marquem al calendari i que commemorem, reivindiquem o celebrem un dia a l’any per recordar i visibilitzar aquella problemàtica encara pendent de solucionar, el que voldria fer és encoratjar a les institucions i a la ciutadania que commemora aquest dia a treballar de valent per la justícia global en tots els àmbits per tal que algun dia els dies internacionals deixin de ser necessaris i puguem dedicar-nos únicament a celebrar dies internacionals com el del mitjó i el de la truita.