Com celebren el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau els municipis catalans?
Sant Cugat
Instal·lació artística. “Els drets de les nenes i els nens són drets humans”
Fruit del treball fet a les escoles el mes de gener, s’ha elaborat amb els nens i nenes una instal·lació artística que commemora el 75è aniversari de la declaració dels Drets Humans. Es podrà veure a la Rambla del Celler el 28 de gener a les 12h i posteriorment, estarà a la Biblioteca Miquel Batllori de Volpelleres del 30 de gener al 29 de febrer.
Esplugues de Llobregat
Activitats a escoles
Escola Natzaret: El 30 de gener de 10:15h a 11:15h es farà una caminada des de l’escola fins la Plaça Catalunya i allà es farà la lectura d’un manifest i altres textos i cançons per la pau.
A les escoles Prat de la Riba, Gras i Soler, i Can Vidalet, hi haurà diverses activitats internes com ara lectura de versos, cançons i exposició de dibuixos, entre d’altres.
A l’Institut Joaquim Blume es faran activitats d’aula a diferents matèries (ètica, socials, llengües,visual i plàstica…) També es farà un “left unsaid project” per la pau a 3r d’ESO i exposaran al passadís/vestíbul dos dels cartells per la pau elaborats per l’alumnat de 4rt d’ESO, que ja s’han publicat a la pàgina web del centre.
Girona
Espectacle “Obre els Ulls”
Obre els ulls és un espectacle musical de creació pròpia que es podrà veure 23 i 24 de febrer al Teatre Municipal. Hi participen 140 joves actors i actrius, que, sobre l’escenari, representen quatre col·lectius simbòlics de la societat contemporània. Interpreten els consumistes, els treballadors i els itinerants.
Santa Coloma de Gramenet
Activitats a la Biblioteca Central
Divendres 26 de gener, a les 18 h es va fer el taller infantil La Convivència a càrrec de Chone Orellana. Cal inscriure’s prèviament a b.sta.colomag.c@diba.cat
Dilluns 29 de gener, a les 18 h hi haurà el recital del conte “Iguals? No, gràcies!!” amb Gisela Llimona
Lleida
Mirades al món: un recorregut pels conflictes actius
Amb la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida i la Regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Lleida s’ha elaborat un material didàctic sota el nom “Mirades al món: un recorregut pels conflictes actius”.
Es tracta d’una proposta educativa que posarà de manifest el talent i la perspicàcia dels i les més joves, brindant-los l’ocasió d’expressar-se des de la seva perspectiva sobre la cultura de la pau i les conseqüències dels conflictes que existeixen arreu del món.
Els centres educatius participants rebran un dossier educatiu complet amb informació detallada sobre cinc conflictes (Sàhara, Síria, Colòmbia, Palestina i Ucraïna) i amb activitats per treballar-los i conèixer-los millor.
A més, s’ha previst que Lleida TV pugui passar per les escoles i fer un programa on els nens i nenes puguin explicar el conflicte des de el seu punt de vista. El curtmetratge es presentarà el 30 de gener a l’espai públic.
Olesa de Montserrat
Jocs i tallers
Dissabte 3 de febrer a les 17:30 h es farà el Joc de simulació Amal-Tikva i el Joc de Jerusalem a Cal Puigjaner.
Diumenge 4 de febrer a les 11 h hi haurà Jocs del món i el taller CreaKids per la pau a la Plaça de la Sardana.
Tarragona
Ciutats amigues de la infància
La celebració del DENIP a Tarragona és una activitat conjunta organitzada per departaments de l’Ajuntament i liderada per l’Institut Municipal d’Educació (IMET) en el marc del projecte CIUTATS AMIGUES DE LA INFÀNCIA.
Cada any els centres participants trien la temàtica que treballaran a l’aula durant el curs, la qual gira al voltant de la pau, i el dia 30 de gener a partir del treball realitzat duen a terme una activitat conjunta al Palau de Congressos de Tarragona, on presenten vídeos, exposicions, cançons… i altres treballs elaborats a les aules.
Aquest any hi ha participat alumnes de 13 escoles i instituts.
Rubí
Instal·lació artística
Alumnes de 7 centres escolars de Rubí i alumnat d’EdRa han treballat dues instal·lacions artístiques inspirades en els conceptes de pau i no violència. El dia 30 de gener de 9:30h a 14h es farà una trobada interescolar al Celler i a la Plaça de l’Estació perquè tot l’alumnat participant pugui visitar les instal·lacions.
Ambdues accions s’han fet amb la col·laboració de l’ONG Creart, que ha dissenyat la creació i dinamitzat els tallers als centres educatius per a la realització dels treballs artístics per part de l’alumnat de primària, així com la formació en artivisme a l’alumnat d’EDRA.
Consell Comarcal d’Osona
D’Osona al Món
El Servei de Cooperació i 10 ONG d’Osona van impulsar l’any passat un projecte educatiu per la Justícia Global que aquest any celebra la seva segona edició. Entre febrer i maig de 2024 s’impartiran tallers a les escoles per donar a conèixer el valor de la cooperació i la Justícia Global, i al juny se celebrarà l’acte de cloenda on tots els alumnes participants als tallers podran assistir.
El projecte inclou la creació d’un joc en línia anomenat OSMÓN, un joc pedagògic que ensenya què és la cooperació a partir de l’experiència de les ONG.
Calella
Escola Pia
El 30 de gener tot l’alumnat de l’escola Pia de Calella anirà a la Plaça de l’Església d’11:30h a 12:30h per obrir una càpsula del temps feta el 2019 que conté desitjos de pau.
Torelló
Activitats a les escoles
Escola Vall del Ges: s’ha afegit a la proposta d’UNICEF de treballar amb una guia didàctica els conceptes de conflicte, violència, infància i pau.
El 30 de gener a la sortida de l’escola hi haurà una trobada de tots els alumnes per cantar una cançó tots junts demanant pau al món.
Escola Vedruna Sagrats Cors: tota l’escola es troba a la pista, on l’alumnat d’ESO llegirà un manifest. Després un representant de cada classe portarà una cartolina amb una lletra que s’ha fet a la classe i s’escriurà el missatge “VIOLÈNCIA = 0 símbol de la pau “
També es penjarà un fil de desitjos on totes els classes hi podran posar el seu.
Les Borges Blanques
Manualitats a les escoles
Escola Joan XXIII: Els alumnes reutilitzaran 3000 posa vasos de cartró per elaborar 1.500 medalles. En aquestes medalles els alumnes hi escriuran un missatge sobre “què faig jo per a que no hi hagi guerra”. Un cop elaborades les medalles les plastificaran i les penjaran per tots els arbres de l’escola.
Institut Josep Vallverdú: Des de Visual i plàstica l’alumnat ha dissenyat i creat cartells. Tots els cursos han fet un Canva explicant un conflicte. També s’han afegit a l’activitat “Banderes Blanques” per a la Infància d’UNICEF. El dia 30 de gener penjaran els cartells i hissaran les banderes.
Col·legi Mare de Déu de Montserrat: Al matí del dia 30 de gener, a partir de les 9.30h, es començarà la caminada per la Pau. Aquesta es farà conjuntament amb altres cursos i el destí serà la Plaça Europa on es llegirà un manifest.
Sant Boi
Contes i tallers
Del 23 al 25 de gener es va fer el taller de brodat de “keffiyeh” (mocador palestí) per la no-violència, en el qual es va explicar la situació a Palestina.
El 26 de gener es va fer un conta-contes per desmuntar les guerres a càrrec de l’Associació DID.
El 27 de gener es va fer un taller de fabricació de “motanka” (nines ucraïneses), que són uns amulets símbol de prosperitat, bondat i esperança.