Comencen els tallers amb la diàspora marroquina emmarcats en el projecte Shababuna
‘Shababuna – La nostra joventut informada i preparada pel seu futur‘ és un projecte europeu iniciat l’abril de 2021 que se centra en enfortir les capacitats de les autoritats regionals i locals de la regió de l’Oriental, al nord-est del país, per promoure la conscienciació i la sensibilització sobre els riscos de la migració irregular entre els joves de 14 a 25 anys, amb informació sobre les alternatives legals per a una migració regular i segura, i alhora fent arribar a aquest col·lectiu les oportunitats professionals i acadèmiques que hi ha al territori.
En el marc de la primera fase del projecte, el Fons Català organitzarà 27 tallers amb la implicació de joves marroquins, 10 ajuntaments, un consorci i un consell comarcal, per tal de recollir les experiències migratòries d’aquest jovent i contribuir així a reflexionar sobre el desconeixement que hi ha del procés migratori. El primer taller comença avui a Sant Boi de Llobregat i al llarg de febrer i març el seguiran d’altres municipis catalans com Vilafranca del Penedès, Mataró i Terrassa, entre d’altres.
Aquests tallers incorporen dinàmiques organitzades en grups focals i en sessions plenàries on s’utilitzen diferents materials de treball com ara imatges, gràfics, paraules clau i vídeos. Aquesta metodologia facilitarà la recollida d’informació sobre el procés migratori dels i les participants, seguint les quatre fases del “model Rubicón”: el desig d’emigrar (la presa de decisió), la planificació de la migració, el trajecte, i l’acollida. A més, també es podran identificar històries de vida i testimonis per la realització de vídeos de sensibilització sobre el que comporta la migració irregular.
El valor afegit d’aquesta proposta és que proposa procediments innovadors per fomentar els processos de cooperació descentralitzada, fet que facilitarà l’intercanvi d’accions concretes entre les autoritats locals i regionals i altres parts interessades rellevants.
Els ens socis del Fons Català que participen al projecte són el Consell Comarcal del Berguedà, Consorci d’Acció Social de La Garrotxa i els ajuntaments del Prat de Llobregat, Lleida, Mataró, Terrassa, Sant Boi de Llobregat, San Vicenç dels Horts, Vic, Viladecans i Vilafranca del Penedès.