Comunicat 9 octubre 2020

Cooperació i Salut Mental: un repte pendent

El dissabte 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquesta jornada vol sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.
La salut mental és la gran oblidada. Els estats es gasten menys del 2% del seu pressupost de sanitat a la salut mental, tot i que aquest percentatge ha tingut un cert creixent en els darrers anys. En els països del Sud, l’atenció que es dedica en aquest camp és baixíssima i/o testimonial.
Tot i això, el sector de la cooperació cada vegada fixa més la mirada a actuar en aquest àmbit. El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) participa en diferents projectes i l’11 i 12 de març va organitzar les jornades «Cooperació, Salut Mental i Discapacitat» que es van celebrar a Girona i Mataró.

Subratllem dos projectes a l’entorn de la Salut Mental on treballa la cooperació municipalista:

SUPORT AL PROGRAMA D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE LA SALUT MENTAL AL SENEGAL | projecte 3257
El Senegal no ha desplegat una xarxa d’atenció primària de salut mental: no disposa ni de la infraestructura ni de professionals suficients. D’aquesta desatenció que deriva en un agreujament de les patologies associades i un important deteriorament de la qualitat de vida de les persones que les pateixen.
L’any 2013, els Centres Dalal Xel, que actua a poblacions com Thiès i Fatick, inicien un programa de visites itinerants a municipis rurals on noten la necessitat del servei que des de llavors ha anat augmentant el nombre de consultes ateses. Tot i els èxits obtinguts, la precarietat de condicions i les altres necessitats a cobrir fan necessari un pla de suport a l’atenció psiquiàtrica que permeti garantir-ne la continuïtat.
Aquest projecte fet des del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu articula atenció sanitària psiquiàtrica a les àrees rurals del Senegal mitjançant equips professionals i instal·lacions mèdiques itinerants amb xarxes locals de suport per l’atenció sanitària a poblacions com Louga, Bambey, Diofior, Sokone, Kaolack i Kaffrine. També es fa un seguiment telefònic de casos complexos i es distribueix medicació mitjançant un servei de farmàcia itinerant

Intervenció de Francesc Garreta, responsable de Solidaritat del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i delegat de Juan Ciudad ONG a les jornades «Cooperació, Salut Mental i Discapacitat»

CENTRE D’ACOLLIDA PER A MALALTS MENTALS A TOKAN (BENIN) | projecte 2749
Aquest projecte en funcionament des del 2016 ha permès la construcció d’un centre d’acollida per tenir cura i tractar persones que pateixen problemes de salut mental a Tokan, a l’àrea de Abome-Calavi (Benin). Aquesta ha estat impulsat per l’Association Saint Camille de Lellis que disposa de centres que permeten atendre anualment més de 2.000 persones. Aquesta iniciativa del Moianès Solidari ha permès la construcció d’un mòdul per a 96 dones, un altre mòdul per a 96 homes i mòduls per allotjar personal en una iniciativa molt més àmplia.

▶️ Enregistrament de les Jornades «Cooperació, Salut Mental i Discapacitat» en vídeo (jornada 1) (jornada 2)

Centre de santé mentale dalal xel – thies et fatick