General 5 octubre 2023

Cooperació per combatre el canvi climàtic: Catalunya, Senegal i Itàlia s’uneixen per pal·liar els efectes de la salinització dels deltes

Catalunya i Itàlia acolliran la visita de dos professors i investigadors de la Universitat de Ziguinchor (Casamance, Senegal), dr. Sow i dr. Ndour, per compartir coneixements, reptes i fites científiques per l’adaptació a la salinització dels deltes i terres agrícoles dels seus territoris. Aquesta visita s’emmarca en un projecte de cooperació internacional i interuniversitària d’adaptació al canvi climàtic en el qual hi participen la Federació d’Assocacions de persones de la Casamance a l’Estranger (FACE), el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Università Politecnica Delle Marche (UNIVPM) i la Universitat de Ziguinchor (UASZ).

Els professors senegalesos estaran a Catalunya del 9 al 14 d’octubre, abans de marxar a Itàlia del 15 al 20, i començaran l’agenda el 9 d’octubre a les 18h amb un acte institucional a l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona (EABB) al campus del Baix Llobregat de la UPC. L’acte comptarà amb la participació de representants dels ajuntaments de  Castelldefels, Gavà i Viladecans, municipis participants al projecte, així com també del Fons Català i la UPC. L’acte girarà entorn les especificitats i els reptes que tenen els municipis ubicats en les zones dels deltes, la històrica cooperació dels ajuntaments catalans amb el Senegal, la importància de la cooperació multiactor per la generació de coneixement i la coherència de la cooperació promoguda per les institucions en el marc d’aquest projecte. 

Al llarg dels dies posteriors, dr. Sow i dr. Ndour es trobaran amb altres professors universitaris, ajuntaments i centres de recerca per compartir línies d’investigació i estudiar la situació de la salinització dels deltes catalans (Delta de l’Ebre, Delta del Llobregat i Delta del Ter). A Itàlia mantindran contactes amb actors acadèmics i autoritats locals de les regions de Marche i Veneto, i visitaran el Delta del riu Po. 

Amb aquest intercanvi s’espera posar la primera pedra d’un projecte pioner que busca consolidar un grup de treball internacional i interuniversitari que permeti capacitar els i les estudiants de la UASZ perquè puguin recollir i analitzar dades sobre els impactes de la salinització al Delta del riu  Casamance des d’un Enfocament de Gènere i basat en Drets Humans.

Origen del projecte

La regió de la Casamance, al sud del Senegal, està patint les conseqüències de la salinització del Delta del riu Casamance i de les terres agrícoles de la zona, que es tradueix en problemes socials i econòmics per la població. Davant d’aquesta realitat, la Federació d’Associacions de persones de la Casamance a l’Estranger (FACE), ha començat a treballar amb el Fons Català, la UPC, la UNIVPM i la UASZ per impulsar un projecte de cooperació internacional dedicat a entendre i limitar els impactes ambientals i socials de la salinització al Delta del riu Casamance. 

A Catalunya, per exemple, ja fa anys que els agricultors del Delta de l’Ebre veuen els seus cultius afectats per l’entrada de l’aigua de mar, agreujat per l’escalfament global i els períodes de sequera, i diverses administracions i institucions de recerca treballen per trobar solucions. Amb aquest projecte d’intercanvi de coneixements es pretén aportar en l’enfortiment de capacitats i diagnosi a la Casamance per a que puguin rehabilitar les terres agrícoles afectades per la salinització, però també potenciar l’intercanvi per tal d’adquirir noves tècniques per fer front a l’impacte de la salinització a Catalunya i Itàlia. El projecte rep el suport dels ajuntaments de Castelldefels, Gavà i Viladecans a través dels Fons Català.