Comunicat 31 maig 2024

Declaració del Fons Català de Cooperació davant l’escalada de tensió al Pròxim Orient

Refermem el nostre compromís amb la cultura de pau i reclamem que l’ONU lideri la desescalada del conflicte.

El Pròxim Orient viu immers en un increment de les tensions internes i externes dels països de la regió. Els temors d’una nova gran guerra han revifat a causa de la internacionalització dels conflictes interns a Síria, Iemen o Iraq i al creixement de les hostilitats entre estats del territori, com entre Israel i el Líban o les recents entre Israel i Iran, incloent-hi amenaces d’ús del seu programa nuclear, a l’empara dels interessos geoestratègics de les respectives forces aliades. La no resolució de la qüestió palestina i l’actuació militar d’Israel sobre Gaza, per la qual la Cort Internacional de Justícia va ordenar mesures immediates per evitar el genocidi del poble palestí, és un factor que repercuteix negativament en tots aquests focus d’alerta a la zona.

Les conseqüències d’aquestes situacions de violència són centenars de milers de persones mortes i ferides, moltes de les quals són criatures; milions de persones refugiades i desplaçades internes; destrucció d’habitatges i infraestructures; desarticulació econòmica i social; i pèrdua d’aprenentatges i d’oportunitats de progrés conjunt.

El Fons Català ens refermem en el nostre compromís amb la cultura de pau, la qual es manifesta en els valors, actituds i comportaments que reflecteixen el respecte a la vida, a l’ésser humà i a la seva dignitat i que posen en primer pla als drets humans, el rebuig a la violència en totes les seves formes i l’adhesió als principis de llibertat, justícia, solidaritat i tolerància, així com la comprensió entre els pobles, els col·lectius i les persones. 

El municipalisme català ens fem nostra la crida del secretari general de Nacions Unides, António Guterres, a la desescalada i a la màxima contenció per evitar el perill real que afronta el Pròxim Orient a plena magnitud. Ens sumem a la seva apel·lació a la responsabilitat compartida iniciant aquesta tasca tot assegurant un alto el foc immediat d’Israel a Gaza, alliberant tots els ostatges israelians per part de Hamàs i permetre l’entrega sense impediments d’ajuda humanitària.

El Fons Català reclamem que l’ONU lideri la desescalada del conflicte que afecta la regió i que els estats li reconeguin aquest lideratge tot acceptant i complint els seus postulats i sent conscients que l’organització va ser creada el 1945 per garantir, precisament, la pau i el compliment dels Drets Humans arreu del món.
 

Finalment, volem recordar que que continua en marxa la campanya 3882 del Fons Català CRIDA D’EMERGÈNCIA PER LA CRISI HUMANITÀRIA GENERADA PER L’ESCALADA DE VIOLÈNCIA A PALESTINA i demanem als ajuntaments, les institucions supramunicipals i la societat civil que s’hi sumin.

Es poden fer arribar aportacions a través de:

BIZUM 08460 (concepte: “Emergència Gaza”)

Transferència bancària amb el concepte “Emergència Gaza” al següent compte bancari:

ES91 0182 6035 4102 0160 8531

___________________________________________________________________________________

El Fons Català posem a disposició dels ajuntaments una adaptació de la declaració davant l’escalada de tensió al Pròxim Orient en format de moció. El document es pot descarregar a continuació.

Palestina