Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual. Cinema documental per desvetllar consciències
Aquest dimarts, 27 d’octubre, se celebra el Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual. Aquest patrimoni són tots aquells documents com pel·lícules, programes de ràdio i televisió, enregistraments d’àudio i vídeo… que, des del segle XX, s’han convertit en imprescindibles per a conèixer la història i per a analitzar la societat i la cultura popular de cada època.
L’audiovisual també ha estat determinant per generar consciència de la necessitat de treballar per un món més just, més igualitari. Amb motiu d’aquest dia Mundial, que se celebra des de 2005, us proposem 7 pel·lícules documentals relacionades amb àmbits en els quals actua la cooperació municipalista catalana.
Mediterranea
Documental de Jonas Carpignano narra la història del viatge de dos amics pel desert i el mar, des de Burkina Fasso fins al sud d’Itàlia, cercant una vida millor i noves oportunitats. Quan arriben a Rosarno, les imatges que havien vist a través de Facebook sobre la nova vida que els esperava no coincideixen amb la duresa dels reptes que han de fer front.
Veure a Filmin (clica aquí)
Las mujeres del Wangki
Les dones del Wangki, indígenes de les ètnies miskita i Mayangna, habiten les riberes del riu Coco o Wangki, al nord de Nicaragua i que històricament i a través dels anys han patit una triple violència i marginació, per ser indígenes, pobres i dones. Aquest documental de Rossana Lacayo, mostra com Unides i apoderades estan lluitant per ocupar el seu espai en una societat hostil i masclista.
Veure a Filmin (clica aquí)
Renda bàsica
Aquest film de Christian Tod va ser la primera pel·lícula que aborda directament una de les qüestions més crucials del nostre temps: la renda bàsica garantida universal. Un ingrés fixe per a tots els ciutadans del món que ens permetés cobrir les nostres necessitats bàsiques sense dependre d’un salari. Un film sorprenent i reflexiu sobre una idea radical de l’agenda social.
Veure a Filmin (clica aquí)
Womanhood
Quan tenia 10 anys, la directora Beryl Magoko va patir mutilació genital femenina. Conversant amb altres víctimes intentarà comprendre què va passar. De petita es pensava que era un simple ritual, però ningú la va advertir del patiment físic i emocional ni de la humiliació que això suposaria. Womanhood explora els dilemes emocionals de la mateixa directora i d’altres dones que han passat pel mateix.
Veure a Filmin (clica aquí)
Behind India
Una a mirada des dels moviments socials de l’Índia. El realitzador Fernando Vera desplega un tapís dels diversos activismes que conviuen dins del gegant asiàtic com les protestes contra les desigualtats, les violacions grupalsque pateixen les dones o les castes considerades inferiors en són només algunes mostres.
Veure a Filmin (clica aquí)
La justa trama: el món és la xarxa que teixim
Aquest documental dirigit per Miquel Carrillo ens mostra el procés d’economia solidària del Brasil que està creant un sistema financer nou, molt diferent del sistema tradicional. En ell es fa un recorregut per les diferents instal·lacions de la cadena de cotó per tot el Brasil, coneixent les dificultats de les persones implicades i mostrant la transformació que la societat fa amb un sistema de producció més just i equitatiu.
Informació del documental (clica aquí)
Fugir per estimar i ser
Al Marroc, es criminalitzen les persones homosexuals i transsexuals, i es castiguen amb penes de fins a tres anys de presó les relacions entre persones del mateix sexe. Aquest documental de La Directa, elaborat per Víctor Yustres, Sònia Calvó i Victòria Oliveres, mostra com persones de la comunitat LGBTI resisteixen des de la clandestinitat, mentre que d’altres només veuen l’asil com a sortida.
Veure el documental a Youtube (clica aquí)
España Rumbo al Sur (Flickr)