General 1 agost 2019

Dia Internacional dels Pobles Indígenes

El divendres 9 d’agost és el Dia Internacional dels Pobles Indígenes. Aquestes comunitats estan formades a tot el món per 370 milions de persones que segueixen sent un dels grups de població més marginats. El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament desenvolupa projectes de suport a la població indígena. Els més destacats són al continent americà.

La població indígena americana es distribueix al llarg de la major part del continent, sobretot en àrees rurals i força remotes, oferint una riquesa cultural envejable. Tot i així, la seva sistemàtica persecució, invisibilització o menysteniment ha causat pèrdues dramàtiques en aquesta població autòctona i la desaparició de tradicions, llengües o vestigis que és necessari preservar per a les futures generacions. L’enfocament de treball del Fons Català manté generalment una doble via: garantir per a aquesta població unes condicions de vida dignes per poder gaudir dels serveis bàsics essencials (habitatge, aigua potable i sanejament…) i alhora reivindicar la seva forma de vida com un àmbit únic i insubstituïble que cal preservar, respectant sempre els seus costums i tradicions històriques.

És de destacar el treball continuat a la costa Carib de Nicaragua, on s’ha treballat amb població miskita i rama en àmbits com l’alfabetització i la llengua, la construcció d’habitatges en un marc de reconstrucció post-emergència o la posada en marxa de sistemes d’aigua potable adaptats a les condicions de les seves pròpies comunitats. Aquesta tasca s’ha replicat en d’altres països (Guatemala, Bolívia, Equador, Mèxic…) amb el recolzament de diverses ONG catalanes que treballen també amb l’enfocament de la preservació dels drets dels pobles indígenes.

Alguns dels projectes més destacats de cooperació catalana amb la comunitat índígena.

Organització de l’acadèmia de llengua indígena miskitu per revitalitzar-la i normalitzar-la al municipi de Puerto Cabezas-Bilwi.
Pr 2770.

El projecte preveu crear la primera Acadèmia formal de llengua indígena miskitu, per normalitzar la seva escriptura i llengua oral, i alhora fomentar-ne el seu ús. La població miskita viu a la costa Carib de Nicaragua i Hondures, i malgrat que l’Acadèmia té previst implementar-se al municipi de Puerto Cabezas, té vocació de constituir-se com el referent per a tota la població indígena pertanyent a aquesta ètnia i que alhora és la població parlant d’aquesta llengua que cal preservar.

Es tracta, doncs, d’un projecte de suport a la població miskita des de l’àmbit cultural i antropològic, on ells mateixos són els protagonistes i impulsors de la idea, i alhora la desenvolupen de manera autònoma amb el suport de l’alcaldia i de la cooperació vinculada a l’agermanament amb l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Proveïment d´aigua segura, sanejament i higiene a la comunitat de Wawa Bar de Puerto Cabezas-Bilwi.
Pr 2773

La comunitat de Wawa Bar del municipi de Puerto Cabezas (Nicaragua), a la qual només es pot accedir per via aquàtica, està formada per població indígena miskita. El projecte preveu instal·lar sistemes d’aigua potable per a totes les cases de la comunitat (287) a partir de la recollida d’aigua de pluja en dipòsits per a cada habitatge, i també una latrina individual. Ja s’ha cobert quasi el 80% en aigua potable i prop del 50% en sanejament.

Aquest projecte compta amb la participació de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, l’Ajuntament de Sant Gregori, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, l’Ajuntament de Castellbisbal i l’Ajuntament de Subirats.

Extensió de la cobertura de l´alfabetització a les comunitats rames de Bluefields, Raas.
Pr 2913

Aquest projecte és de caràcter plurianual, de manera que es va ampliant progressivament perquè preveu alfabetitzar tota la població indígena de la costa Carib Sud de Nicaragua. Bona part d’aquesta població és d’ètnia rama, una de les més oblidades al país però amb una cultura i llengua pròpies que mantenen en zones remotes i molt aïllades. Una part important del treball ja fet s’ha centrat a la petita illa de Rama Cay, que inclou a més de l’alfabetització aspectes de salut comunitària i producció agrícola per millorar les seves condicions de vida.

Aquest projecte compta amb la participació de l’Ajuntament de Girona, Ajuntament de Castellbisbal, Ajuntament de les Cabanyes, Ajuntament de Fontcoberta, Ajuntament de Sant Agustí de Lluçanès, Ajuntament d’Alpens, Ajuntament de Begur, Ajuntament d’Alella, Ajuntament de Guardiola de Berguedà, Ajuntament de Sant Just Desvern i Ajuntament de Montornès.