Dia Mundial de les Persones Refugiades
L’objectiu d’aquesta jornada que se celebra arreu del món és donar visibilitat a la dramàtica situació que viuen al món milions de persones desplaçades forçosament, sol·licitants d’asil i apàtrides. Avui, en ple segle XXI, els països més rics i desenvolupats, la poderosa Europa, es troba enmig d’una crisi humanitària devastadora.
Malgrat que l’any 2015, la crisi dels refugiats va captar l’atenció de l’opinió pública, ara, el focus mediàtic s’ha apagat. Però des del Fons Català de Cooperació, s’insisteix que continua la dramàtica situació.
NO S’HA ACABAT.
MILIONS DE PERSONES FORÇADES A DESPLAÇAR-SE
Al món hi ha més de 65,6 milions de persones que s’han vist forçades a desplaçar-se i que necessiten protecció i ajuda. La població desplaçada inclou refugiats, desplaçats interns i sol·licitants d’asil. Cada any milions de persones es veuen obligades a deixar els seus països, casa seva, i buscar refugi fugint de conflictes, violència, la violació de drets humans, persecució o desastres naturals. El 2018 es calcula que hi va haver 28 milions de persones desplaçades internament com a resultat d’un conflicte, 22,5 milions de refugiats i 2,8 milions de sol·licitants d’asil. El 51% de la població refugiada són menors de 18 anys, la proporció més alta dels darrers 10 anys.
La societat té el repte de trobar solucions a llarg termini per a les persones refugiades. La manca de solucions polítiques als conflictes fa que els refugiats no puguin tornar als seus països, la solució que la majoria desitjarien si fos possible. Els desplaçaments forçats ja no són un fenomen temporal, la mitjana de persones refugiades ho són durant una mitjana de vint anys i el 90% de desplaçats interns tarden 10 anys a tornar a casa seva.
Les persones desplaçades pateixen pobresa, manca de suport psicològic i social i tenen dificultat per normalitzar el seu estatus. La conscienciació social i la solidaritat són la clau per combatre una situació que es juga en el fet quotidià.
COOPERACIÓ DEL MÓN LOCAL CATALÀ
L’any 2015, el Fons Català de Cooperació va iniciar la campanya «Món Local Refugi». Fins a l’any 2019 s’hi han destinat més de 2 milions d’euros per impulsar programes d’ajuda i suport en la crisi política de les persones refugiades. En total s’han realitzat 39 projectes d’intervenció humanitària en matèria de refugi gràcies a les aportacions d’ajuntaments, associacions, consells comarcals, escolars, partits polítics i particulars han fet aportacions a la campanya.
En aquesta campanya s’està donant suport a projectes d’àmbits molt diferents. Un exemple és el projecte de Legal Centre Lesbos. Arran de la cronificació de la situació, aquesta organització fa tasques de suport legal bàsic a persones migrants que es troben retingudes en aquesta illa grega. Un assessorament que no ofereixen ni l’Estat grec i ni la Unió Europea.
En una altra línia i dins de la Campanya “Món Local Refugi”, l’entitat macedònia Legis dona suport a refugiats que travessen el país en direcció a Europa. Aquest suport és altament necessari, tant pel que fa a ítems alimentaris com als no alimentaris.
Podeu recuperar informació i reflexions relacionades amb la campanya «Món Local Refugi». Aquestes es van fer en una jornada que es va fer el 14 de març a Barcelona
Vegeu tota la Jornada al canal YouTube del Fons Català: