Entrevista 12 maig 2025

Diputada destacada: Maite Tixis, de la Diputació de Girona

El Fons Català té més de 300 socis compromesos amb la solidaritat i la cooperació que volem donar a conèixer cada mes.

  • Quina ha estat la teva trajectòria professional?

De professió, soc treballadora social i mediadora familiar, i he treballat en diferents àmbits. Inicialment, dins el sector de la diversitat funcional a Girona i al Pla de l’Estany; posteriorment, com a responsable del Programa de Formació Ocupacional de Càritas Diocesana de Girona, iniciant projectes d’empreses d’inserció i treballant amb col·lectius vulnerables per a la inserció laboral, i darrerament, amb el col·lectiu de persones sense llar al Centre d’Acolliment i Serveis Socials La Sopa de Girona.

Actualment, en l’àmbit institucional, sóc alcaldessa de Vilablareix i diputada delegada d’Acció Social i Igualtat de la Diputació de Girona. Abans, ja havia estat regidora de Serveis Socials i Gent Gran (2015-2019), i de Salut, Igualtat, Serveis Socials i Gent Gran de l’Ajuntament de Vilablareix (2019-2023). Entre 2019 i 2023, també vaig ser consellera del Consell Comarcal del Gironès.

  • Com encares aquesta nova etapa com a diputada i com a membre de la Junta Executiva del Fons Català?

Com sempre he fet: estant al costat de les entitats que treballen per tenir un món millor i acompanyant els professionals, i també els representants del món local, per donar a conèixer, fomentar i compartir les bones pràctiques per aconseguir un món més just per a tothom.

És important que des de les institucions supramunicipals puguem aportar aquesta mirada als diferents ajuntaments de la demarcació de Girona i participar en aquells nous projectes que es basteixen en el marc de la cooperació internacional. Des de la Diputació de Girona estem orgullosos de complir amb el segell del 0,7 %, i seguirem compromesos amb aquestes polítiques públiques.

  • Quina implicació té la Diputació de Girona amb la solidaritat i la cooperació internacional?

La línia de cooperació internacional de la Diputació de Girona es gestiona des de Dipsalut, el seu organisme de salut pública. Està dotada amb 180.000 euros, i el 2024 va donar suport econòmic a trenta-tres projectes destinats a la cooperació internacional i promoguts per ONG de la demarcació de Girona.

També col·laborem amb la coordinadora d’entitats i amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, on participem activament en espais com la Junta Executiva i en comissions, i també financem projectes (per valor de 41.250 euros, el 2024). Així mateix, participem en el Consell Municipal de Cooperació de Girona i ens coordinem amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i amb l’Ajuntament de Girona

  • Com valora la Diputació el fet que el Fons Català l’hagi distingit amb el primer segell del 0,7 %, que reconeix l’assoliment d’aquest compromís històric?

Per a la Diputació de Girona és un orgull rebre aquest segell en reconeixement dels ens locals catalans que han assolit el compromís del 0,7% en les polítiques de cooperació al desenvolupament, i també és molt important perquè ens ajuda a visibilitzar aquest compromís que tenim, com a institució pública, de contribuir a la promoció, la defensa i la millora de la cooperació al desenvolupament, impulsant projectes d’entitats i associacions de la demarcació de Girona que ens ajudin a assolir els objectius de desenvolupament sostenible.