Dones migrades hondurenyes a Olot: cuidant a banda i banda de l'Atlàntic
A Olot hi ha una gran comunitat de dones hondurenyes dedicades a les cures, dones que han hagut de marxar del seu país d’origen, on han deixat a fills, filles, pares i altres familiars que depenen de les seves remeses. Familiars que no poden cuidar directament, mentre es dediquen a cuidar els familiars dels altres.
En el marc del projecte del Fons Català “Dones migrades hondurenyes: espais de relació, vincles i cura comunitària” el 31 de març es presenta, a l’Arxiu Municipal d’Olot a les 17h, un informe d’autodiagnosi per fer visible la realitat migratòria d’aquest col·lectiu.
Tota la fase d’autodiagnosi per fer l’informe ha permès, per una banda, analitzar les condicions de vida i d’opressió d’aquestes dones a Catalunya i la situació per la qual van marxar d’Hondures, i per l’altra, generar vincles entre elles i enfortir les cures comunitàries, per tal que es puguin organitzar per trobar feina, acollir a dones nouvingudes i, en definitiva, reivindicar els seus drets. En la seva majoria, es tracta de dones sense papers que depenen de les persones per les quals treballen, i que han hagut de treballar llargues jornades de feina per un sou ínfim, sense dies de festa i sense cap dret laboral garantit.
L’informe recull també un seguit de propostes per als governs locals, la ciutadania i les autoritats d’Hondures, per tal de dignificar la vida de les persones que migren, prendre consciència de l’impacte que suposa aquesta migració per la comunitat d’origen, i valorar i facilitar les rameses que les persones envien a la seva comunitat.
El projecte està impulsat per la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.