Dos anys de la guerra a Ucraïna
Avui, 24 de febrer, fa dos anys de l’inici de la guerra a Ucraïna. Una guerra que no s’atura i que ja porta a les seves esquenes milions de víctimes. Des del Fons Català seguim donant suport a les víctimes del conflicte a través de la campanya d’emergència que vam encetar fa, també, dos anys per ajudar a les víctimes en matèria de coordinació de les ajudes humanitàries, salut i acollida, tant dins d’Ucraïna com a Polònia.
La guerra continua afectant la vida de milions de persones, danyant mitjans de vida i infraestructures civils bàsiques. Tot i que els atacs continuen a tota Ucraïna, son especialment predominants a les regions de Donetska, Kharkivska, Khersonska, Luhanska i Zaporizk. El conflicte ja ha deixat més de 30.000 víctimes civils, 21,3 milions de persones s’han vist afectades i 14,6 milions necessiten assistència. El conflicte també ha obligat a moltes persones a fugir tant fora d’Ucraïna, com internament, dins les fronteres dels país. Ja hi ha més de 6 milions de persones refugiades a Europa i més de 3 milions desplaçades internament.
La campanya d’emergència del Fons Català ja ha recaptat un total de 745.816,74 € a través de les aportacions de 104 ens locals, 42 entitats, 14 empreses i 721 particulars.
Projectes sobre el terreny
El municipalisme solidari segueix donant suport a la campanya d’emergència per a les víctimes del conflicte a través de diversos projectes, tant a Ucraïna com a Polònia en clau de refugi i acollida, de la mà d’entitats que treballen sobre el terreny i coneixen perfectament les necessitats de la població i la seva evolució des de l’inici de la guerra. Alguns dels projectes més destacats són:
- Corredor humanitari Ucraïna-Polònia: Projecte de l’entitat ASL i Clean-Wordl que es basa en dues línies d’intervenció, ajuda humanitària de primer nivell i evacuació de famílies vulnerables. Ja s’han evacuat a més de 250 persones de les regions més castigades i s’ha fet un enviament d’un camió amb material sanitari, generadors elèctrics, depuradores d’aigua i roba d’abric.
- Millora de les condicions de vida de les persones amb discapacitat i les seves famílies (Ucraïna): L’entitat The league of strong està formada per 6 ONG que treballen pels millorar la vida de les persones amb diversitat funcional a Ucraïna. A través d’aquest projecte, s’han atès més de 1.000 persones amb discapacitat i les seves famílies afectades pel conflicte.
- Distribució d’equipament elèctrics als centres de recepció de població desplaçada interna (Ucraïna Occidental): executat per l’entitat ASB, el projectes ja ha repartit equipament elèctric a més de 22 centres d’acollida de 7 municipis de la regió de Lviv, que ha beneficiat a més de 10.000 persones desplaçades internament.
- Benvingut/da a Cracòvia: suport a una acollida digna i inclusiva (Polònia): De la mà de l’entitat Salam Lab s’ha creat un centre d’acollida que ha esdevingut central a la ciutat, i que compta amb més de 600 persones voluntàries. El projecte se centra en donar suport a la població més vulnerable (persones racialitzades, famílies gitanes, mares solteres, etc.) i ja han acollit a més de 3.800 persones des de l’inici de la guerra.
- Protecció de dones que fugen d’Ucraïna en clau de violència basada en gènere (Varsòvia, Polònia): La fundació Feminoteka dona assistència, a través d’aquest projecte, a dones refugiades ucraïneses que han patit violència de gènere abans o durant la guerra. També compten amb un refugi per albergar famílies refugiades i fer formacions i cursos d’inserció laboral, capacitació, etc.
- Suport a una acollida digna: xarxa de persones voluntàries de la diàspora ucraïnesa (Cracòvia, Polònia): organització de persones voluntàries de la diàspora ucraïnesa, a través de la Fundació Zustricz, per donar suport a la població refugiada (psicològic, jurídic, formació, promoció de la cultura ucraïnesa, acompanyament, etc.).