General 10 juny 2021

El Fons Català avalua els projectes iniciats a Grècia per ajudar a persones refugiades

Un equip mixt, coordinat per la Unitat d’Avaluació del Fons Català, s’ha traslladat a l’Illa de Lesbos a Grècia per fer una avaluació intermèdia del projecte 3082. Assessorament, suport legal i acompanyament per la mobilització política cap a persones refugiades en situació irregular encallades a l’Illa de Lesbos. L’avaluació està orientada a aprenentatge i rendició de comptes. L’equip romandrà a Grècia des del 30 de maig al 13 de juny.

Aquest projecte està vinculat a la campanya “Món Local Refugi” posada en marxa el setembre de 2015 amb el suport de més de 300 ajuntaments, ens supramunicipals i campanyes ciutadanes, amb l’objectiu d’acompanyar la resposta a la crisi de les persones refugiades en clau local.

Victòria Planas, cap de la Unitat d’Avaluació del Fons, destaca la importància d’aquesta missió, la qual té un doble vessant de rendició de comptes i aprenentatge per aplicar les lliçons apreses en el procés d’identificació de la intervenció a Frontera Sud (Canàries, Ceuta o Melilla). Els treballs realitzats a l’illa grega amb organitzacions com Legal Centre Lesvos “poden ajudar molt” a l’hora d’engegar projectes en altres zones de fronteres diu Planas.

Amb el suport d’una cinquantena d’ajuntaments socis del Fons Català, el Legal Centre Lesvos està treballant per respondre a la greu crisi humanitària i de vulneració de drets que es produeix a l’illa de Lesbos des del tancament de fronteres i l’acord entre la Unió Europea i Turquia, el març de 2016, a través dels projectes 3082 i 3462. Per aquestes persones, la Covid-19 no ha fet més que complicar la situació en la qual es troben. Aquest tipus d’avaluacions serveixen per fer informes rigorosos a través de l’anàlisi in situ que permeten reportar als ajuntaments com s’han gestionat les seves aportacions i recollir testimonis tant de tècnics com de persones beneficiàries.

El projecte destaca la importància del treball jurídic políticament orientat, és a dir, un treball que, a banda de la defensa dels interessos i necessitats específiques de cada persona o grup afectat per vulneracions de drets, apunti responsabilitats i aporti propostes de canvi institucional i normatiu per desfer les amenaces sobre les persones migrants. Segons dades de Legal Centre Lesvos, des del 2017 s’han assistit 3.200 casos per a obtenir l’estatut de refugiat, apel·lacions davant la denegació del dret d’asil, alliberament de persones detingudes injustament o defensa dels drets de les persones davant de la criminalització de la protesta.

Expedició Grecia

L’equip ha estat a Lesbos del 31 de maig al 9 de juny. Del 10 al 12 de juny visiten Chios per assistir al judici de quatre joves afganesos acusats pel govern grec de causar l’incendi del camp de refugiats de Lesbos. L’equip de Legal Centre Lesvos exerceix la defensa dels joves en el marc del projecte avaluat.

PROJECTES A LA FRONTERA SUD PER GARANTIR ELS DRETS DE LES PERSONES MIGRANTS

Fa unes setmanes, una delegació de la qual formava part el Fons Català va ser a la frontera sud per engegar diferents projectes que garanteixin els drets de les persones migrants. Per això, Planas considera que l’experiència que s’està avaluant a Grècia servirà de molt: “Caldrà adaptar-ho a la realitat de l’Estat espanyol que té un sistema institucional molt fort, però hi ha moltes coses que són comparables”. Entre aquestes potencialitats que s’han trobat a Grècia hi ha la de disposar d’una bona xarxa de voluntariat, un equip jurídic implicat o disposar d’un equip d’intèrprets amb garanties.

Aquests projectes que volen garantir els drets de les persones migrants a les fronteres d’Europa volen tenir un efecte més global. Organitzacions com Legal Centre Lesvos han denunciat davant la justícia europea la vulneració de drets fonamentals, “en una vulneració que també passa a la frontera sud” explica des de Grècia la responsable d’Acció Humanitària, Refugi i Avaluació del Fons Català.