Jordi Cuadras, Maria Llauradó i David Minoves a la sala de reunios del Fons Català
Institucional 31 maig 2024

El Fons Català celebra la tercera Junta Executiva del 2024

El passat 29 de maig, es va celebrar una reunió de la Junta Executiva del Fons Català, a la seu de l’entitat a Barcelona, i en format híbrid.

A la trobada es van presentar les línies mestres del nou Pla Estratègic 2024-2027 de l’entitat a càrrec de Neus Martí, la consultora en avaluació que està portant a terme el projecte. La proposta recull les valoracions dels ajuntaments socis, l’equip tècnic i els diferents òrgans de governança del Fons Català, i està previst que s’aprovi al setembre.

La Junta també va aprovar l’alta de l’Ajuntament de Montgat (Maresme), que s’uneix als més de 330 socis del Fons Català. 

Activitats més destacades

El president Jordi Cuadras va fer retorn de l’activitat institucional, com les reunions amb els ajuntaments de Barcelona i Tarragona, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona, la trobada amb la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, i la delegació de la Comissió Europea a Barcelona. 

El regidor de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, i tresorer del Fons Català, Sergi Hernández, va explicar la gestió econòmica i alta de projectes, i el desenvolupament a l’abril de la gira de primavera de Ciutats Defensores de Drets Humans, com a referent de la Comissió de Drets Humans. 

Aminata Sabaty, regidora de l’Ajuntament de Girona, i referent de la Comissió de Migracions i Desenvolupament, va donar a conèixer l’activitat durant el viatge institucional al Senegal, on la delegació es va reunir amb l’ambaixada espanyola, la delegació de la Generalitat de Catalunya i la Unió Europa, i les principals agències de cooperació i desenvolupament al terreny; a més de visitar alguns projectes i la nova seu del Fons Català al país africà.

Jordi Cuadras va voler recordar que la campanya d’emergència per la crisi humanitària a Gaza continua oberta, i els socis tenen a disposició una declaració i moció davant l’escala de tensió a la regió.

El director del Fons Català, David Minoves, va parlar d’activitats destacades en el si de l’entitat, com ara l’assistència a l’acte de presentació de la guia per a la transformació antiracista dels ens locals, la participació a l’Assemblea d’ALDA, la convocatòria d’una campanya d’emergència per Cuba, l’organització d’un acte amb la comunitat ucraïnesa de Catalunya, l’assistència a la jornada Fomentem la cultura de pau de la Xarxa d’Alcaldes per la Pau de Catalunya, o la intervenció a la Setmana per la Pau Arcadi Oliveres, entre d’altres.

Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat

Lourdes Mourelo, coordinadora de la CONFOCOS, va explicar breument les principals línies de treball dels grups motor formats en el marc del nou Pla Estratègic, així com les nominatives dels exercicis 2023 i 2024, on s’inclou la posada en marxa d’un nou projecte pilot sobre participació política de dones en l’àmbit local a Espanya, Bolívia i Equador. 

Celebració de la 48a Assemblea General

Durant la trobada, es va informar que la pròxima Assemblea General Ordinària es celebrarà el pròxim dijous 13 juny, a Vilafranca del Penedès.

L’Assemblea, en què estan convocats representants de tots els socis del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, es farà de 12 a 14h, a la Sala d’Actes de l’Escorxador (carrer de l’Escorxador 21).

Reunions de comissions

La Comissió de Món Local Refugi va celebrar la segona reunió de l’any el dijous 30 de maig, en format híbrid. A la reunió es va detallar quina era la situació actual en algunes de les campanyes d’emergència actives, com la del Gran Atles pel terratrèmol al Marroc del setembre de 2023, o la crisi humanitària davant l’escalada de violència a Palestina. 

També es va informar sobre el rellançament de la campanya Món Local Refugi, centrada en donar suport a la població en desplaçament forçat, i per això es va comptar amb el testimoni de l’entitat Caminando Fronteras, que va presentar l’informe “Monitoreo 2023-Derecho de vida”; i la lectura del manifest pel 20-J, Dia Mundial dels Refugiats.

A la reunió de la Junta Executiva també hi va assitir Maria Llauradó, que va informar sobre la pròxima reunió de la Comissió d’Amèrica Central, que tindrà lloc 6 de juny, a les 10h. Entre d’altres, es farà balanç sobre el context actual a Guatemala, El Salvador i Nicaragua, i es parlarà sobre les accions previstes per al Fòrum de Donants per a Amèrica Central (a l’octubre), i la Taula catalana per als drets humans i la pau a Amèrica Central.

Catalunya