Imatge amb el lema de la campanya i una claqueta amb un 0,7 al mig, una mà agafant un globus terraqui, una regadora amb aigua i una planta
Campanya 25 octubre 2024

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament reivindica el compromís del 0,7% per la justícia global

A través de la campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció” es vol recuperar el 0,7% a l’agenda política i augmentar el compromís dels governs locals per la cooperació internacional

El Fons Català de Cooperació pel Desenvolupament impulsa una nova campanya per reivindicar el compliment del 0,7%, el percentatge per la justícia global. En un moment d’auge de crisis globals i coincidint amb el 30è aniversari de l’acampada multitudinària a l’avinguda Diagonal de Barcelona per exigir el compromís de les administracions locals, es vol recuperar el 0,7% a l’agenda política, augmentar el compromís de les institucions públiques d’arreu del territori per la cooperació internacional i sensibilitzar a la ciutadania.

CICLE 0,7%: La cooperació municipalista arreu de Catalunya

El dimarts 12 de novembre a les 18:30 h, la sala La Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison (carrer Sant Pere més baix, 7 – Barcelona) acollirà “Governs locals contra les fronteres hostils”, el primer acte del CICLE 0,7%.

L’esdeveniment, que coincideix amb el dia en què fa 30 anys de l’emblemàtica concentració de la ciutadania a Barcelona, se centrarà en el paper de la cooperació municipalista en l’àmbit de l’acció humanitària, la mobilitat humana i les fronteres hostils.

Durant l’acte es presentarà l’estat actual de la implicació dels municipis de Catalunya en la cooperació internacional per la justícia global en l’àrea de la província de Barcelona, dades actualitzades que es presentaran ajustades a cada acte arreu del territori. El pròxim 12 de novembre es trobaran representants de les entitats IRÍDIA i NOVACT; la coordinadora d’entitats Lafede.cat; així com experts en la matèria i representants de diversos ajuntaments de la província de Barcelona. Aquest, forma part d’un cicle de quatre actes arreu de Catalunya per aprofundir en alguns dels temes cabdals en el marc de la cooperació internacional i donar a conèixer projectes concrets que es desenvolupen al territori. Tots els actes són oberts a la ciutadania i comptaran amb la participació de representants de l’administració pública, entitats per la justícia global i perfils especialitzats en diferents àmbits.

Tarragona tractarà la gestió de l’aigua i el canvi climàtic el 19 de novembre; Girona aprofundirà en qüestions de migració i gènere el 26 de novembre i, per últim, Lleida s’enfocarà en els drets humans el dia 4 de desembre. Tots els actes plantejaran la importància que tenen els governs locals a l’hora de treballar per la justícia global.

La pàgina web de la campanya passemalaccio07.org recull tots els detalls i enllaços d’inscripció per cada acte.

La campanya pel 0,7%: No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció.

L’objectiu de la campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció” és tornar a situar el 0,7% a l’agenda política i a la consciència de la ciutadania i generar una reacció de compromís per tal d’augmentar la implicació dels governs locals d’arreu del territori per la cooperació internacional.

Per a fer-ho, s’han desenvolupat diverses accions més enllà del CICLE 0,7%. Entre elles, hi ha la instal·lació de vinils a escales d’espais de la via pública per a generar sensibilització, un joc interactiu, vídeos i altres materials digitals recollits al web de la campanya www.passemalaccio07.org.

A més, s’ha generat un formulari que permet recollir les mostres d’interès de la ciutadania per tal que l’ajuntament del seu municipi, consistori, consell comarcal, diputació i altres ens públics de proximitat augmentin el seu compromís per la cooperació internacional per la justícia global. Des del Fons Català, es presentaran els resultats als governs locals per incentivar la implicació i engegar converses de col·laboració.

Tots els materials estan treballats amb la col·laboració d’entitats per la justícia global i representants de l’administració implicats en la cooperació municipalista.

Què és el 0,7%?

El 1972 l’ONU va acordar destinar el 0,7% del PIB del Nord Global a cooperació, per intentar pal·liar el deute històric que han generat als països del Sud Global a través de l’espoli, l’explotació de recursos i la vulneració dels drets fonamentals a les fronteres.

Aquests recursos s’anomenen Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) i es destinen a finançar, majoritàriament, projectes de cooperació al desenvolupament i acció humanitària. Tot i l’aprovació de mesures legislatives i la creació de diversos òrgans destinats a promoure el compliment de 0,7%, mai s’ha assolit destinar aquesta xifra de recursos per la cooperació al desenvolupament i la justícia global, ni en l’àmbit estatal ni en l’autonòmic.

Actualment, segons les darreres dades disponibles recollides per l’Observatori de Cooperació Municipalista del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament des del 2019, els recursos destinats a l’AOD de l’àmbit municipalista català, que comprèn ajuntaments, consells comarcals i diputacions, mantenen una tendència a l’alça. Però només 13 consistoris i 5 ens supralocals arriben al 0,7%.

Si bé aquests representen el 30% de la població catalana, la xifra queda lluny del 80% de població que es mostra a favor de destinar diners a la cooperació. Tal com s’indica el diari Ara al recurs digital interactiu “El 0,7%. El compromís pendent” i a “l’Estudi sobre la percepció de la ciutadania de Catalunya vers la cooperació al desenvolupament” (2023) del Fons Català.

Catalunya