El Fons Català engega una campanya de suport d’emergència per a Cuba
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, juntament amb la Coordinadora Catalana “Defensem Cuba”, veiem amb gran preocupació la situació que està vivint la majoria de la població cubana. Cal ajut humanitari per donar suport a les necessitats més immediates de salut i alimentació, i el govern cubà ha fet una sol·licitud al Programa Mundial d’Aliments (PMA) de les Nacions Unides per demanar ajuda nutricional per a la seva població.
Davant d’aquesta crisi humanitària, obrim la campanya de SUPORT D’EMERGÈNCIA PER A CUBA i demanem als ajuntaments, les institucions supramunicipals i la societat civil que s’hi sumin.
Es poden fer arribar aportacions a través de:
BIZUM 06974 (Concepte: Emergència Cuba)
Transferència bancària amb el concepte “Emergència Cuba” al següent compte bancari:
ES91 0182 6035 4102 0160 8531
Els fons mobilitzats es destinaran a la compra, logística i transport marítim de productes de primera necessitat sol·licitats pel govern de Cuba i gestionats a través de MEDICUBA.
Quina és la situació actual?
Des de la pandèmia de la COVID-19, la situació econòmica a Cuba s’ha deteriorat, deixant la població amb un accés limitat als aliments i serveis bàsics. La situació que viu la majoria de la població és molt preocupant, i cal ajut humanitari per donar suport a les necessitats més immediates de salut i alimentació. Aquesta escassetat està provocant una major migració.
Per primer cop, el govern cubà ha fet una sol·licitud al Programa Mundial d’Aliments (PMA) de les Nacions Unides per demanar ajuda nutricional per a la seva població. L’escassetat d’aliments a l’illa està provocant una crisi humanitària agreujada per la intensificació del bloqueig imposat a Cuba pels Estats Units el 2020, que ha complicat l’accés a medicaments, equipaments i materials sanitaris i tecnologies.
En aquesta conjuntura, un fenomen com les intenses pluges, que van caure el 23 i 24 de març de 2024, han deixat tres províncies occidentals altament afectades: l’Havana, Artemisa i Mayabeque. Hi ha hagut 26 esfondraments totals d’habitatges i 122 parcials a l’Havana, xifres que podrien augmentar considerant el deteriorament crític del fons habitacional. Unes 270.000 persones es troben sense servei elèctric ni accés a altres serveis bàsics afectats com l’abastament d’aigua.
Documents:
Aportacions privades “Suport d’emergència per a Cuba”
Aportacions ajuntaments i institucions “Suport d’emergència per a Cuba”