Comunicat 9 febrer 2024

El Fons Català fa una moció per demanar l'alto el foc a Gaza i el compliment de les mesures de la Cort Penal Internacional

Des del Fons Català tornem a mostrar la nostra gran preocupació pel fet que des de la declaració de guerra d’Israel contra la Franja de Gaza del passat 7 d’octubre, com a resposta a la presa d’hostatges i als atemptats de Hamàs contra Israel del mateix dia, més de 28.000 persones palestines han estat assassinades, el 70% de les quals són infants, dones i gent gran; i gairebé 1.400 persones israelianes i estrangeres han estat assassinades a Israel, la gran majoria el mateix dia 7 d’octubre. Els atacs també han afectat persones que estaven treballant a la Franja: des del començament de l’ofensiva han mort centenars de professionals sanitaris i treballadors de la UNRWA, i prop de 85 periodistes.

Per tot això, partint del posicionament que va adoptar el Fons Català el novembre de 2023, i amb el suport de les activistes Martí Olivella, Gabriela Serra i Llum Mascaray que estan en vaga de fam per Palestina, hem cregut oportú adaptar-lo a les circumstàncies actuals i fer-ne la proposta de moció “El municipalisme català per la pau: alto el foc a Gaza” que avui trametem a tots els ajuntaments catalans, per tal que la posin a consideració del seu consistori.

 

El municipalisme català per la pau: alto el foc a Gaza

Des de la declaració de guerra d’Israel contra la Franja de Gaza del passat 7 d’octubre, com a resposta a la presa d’hostatges i als atemptats de Hamàs contra Israel del mateix dia, més de 28.000 persones palestines han estat assassinades, el 70% de les quals són infants, dones i gent gran; i gairebé 1.400 persones israelianes i estrangeres han estat assassinades a Israel, la gran majoria el mateix dia 7 d’octubre. Els atacs també han afectat a persones que estaven treballant a la Franja: des del començament de l’ofensiva han mort centenars de professionals sanitaris i treballadors de la UNRWA, i prop de 85 periodistes.

La Franja de Gaza està vivint una gran catàstrofe humanitària que no fa més que agreujar-se. Els atacs per part d’Israel han afectat els serveis bàsics que no poden satisfer les necessitats de la població civil de la zona. El territori viu sota una apagada general d’electricitat des de l’11 d’octubre, després que Israel interrompés el seu subministrament d’energia i combustible i prohibís l’entrada de combustible per qualsevol altra via. 

Segons l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA) la manca d’electricitat, combustible, medicaments i material mèdic fa que no es pugui atendre de manera adequada a persones ferides i/o malaltes. L’escassetat d’aigua potable també és molt preocupant ja que tots els pous municipals d’aigua es troben tancats a causa de la manca de combustible i el subministrament d’aigua des d’Israel està tancat des del 8 d’octubre. No només això sinó que les existències alimentàries estan sota mínims, segons el Programa Mundial d’Aliments de Nacions Unides. 

Els infants representen el 47% (1,1 milions) de la població de Gaza, i des de l’inici de les operacions militars del 7 d’octubre de 2023, han estat exposats a la mort, lesions i pèrdua de les seves famílies i llars, i han patit traumes físics i psicològics. A finals de gener de 2024 s’estimava que gairebé un milió de criatures estaven desplaçades internament dins de Gaza.

L’entrada d’ajuda humanitària a la zona és molt complicada ja que el pas fronterer de Rafah amb Egipte es troba només parcialment obert, fet que limita molt l’entrada de subministrament humanitari que no arriba a satisfer les necessitats més primàries i urgents de la població civil en estat més crític i els grups més vulnerables. La manca de corredors humanitaris segurs impossibilita que l’ajuda pugui arribar a la població afectada de manera efectiva.

Davant d’aquest context  els governs locals han d’esdevenir actors de pau i tenen un paper clau en l’àmbit de les relacions internacionals i la cooperació. Per aquesta raó, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament va obrir la campanya CRIDA D’EMERGÈNCIA PER LA CRISI HUMANITÀRIA GENERADA PER L’ESCALADA DE VIOLÈNCIA A PALESTINA el novembre de 2023 i va demanar als ajuntaments, les institucions supramunicipals i la societat civil que s’hi sumessin.

 

Per tot això, des de (institució) ……………………………………………….., es proposa l’adopció dels acords següents acords: 

  • Demanar un alto el foc immediat per part de l’estat d’Israel que aturi els atacs a població civil indefensa, tant a la franja de Gaza com a l’interior de Cisjordània.

 

  • Instar a l’obertura de corredors humanitaris per tal que l’ajuda en forma d’aliments, aigua, assistència sanitària, combustible i altres subministraments pugui arribar a les persones que ho necessiten.

 

  • Garantir el compliment del dret internacional, violat reiteradament amb atacs a camps de persones refugiades, hospitals i escoles que es fan servir de refugi per a les persones civils del territori.

 

  • L’alliberament de tots els ostatges per part de Hamàs.

 

  • L’embargament d’armes a la zona tal i com demana el Consell Català de Foment de la Pau, i posar fi al comerç d’armes amb Israel, en compliment d’un marc jurídic que prohibeix la venda d’armes a països en conflicte o que vulneren greument els drets humans.

 

  • El compliment de les mesures provisionals emeses per la Cort Internacional de Justícia (CIJ) per tal d’evitar que Israel cometi un genocidi a Gaza i en previngui i castigui la incitació directa i indirecta. Així com que permeti urgentment l’arribada immediata de serveis bàsics i d’assistència humanitària a la població de Gaza.

 

  • Obrir negociacions entre els representants polítics de Palestina i Israel, amb l’acompanyament de la comunitat internacional, per avançar en la via dels dos estats com a proposta de solució pacífica al conflicte.