General 17 juny 2021

El Fons Català i La Garriga Societat Civil denuncien greus irregularitats en el judici per l'incendi a Mòria

El Fons Català de Cooperació i La Garriga Societat Civil veuen amb preocupació la condemna a sis joves afganesos considerats culpables de l’incendi que va arrasar el camp de Mòria el setembre de 2020 i mantenen el seu compromís “d’atendre, acollir i acompanyar persones refugiades”. En un comunicat (llegir comunicat) que s’ha fet públic en el webinar “El dret d’asil en risc” les dues institucions exigeixen “ple respecte” a aquest dret i a la protecció internacional i en denuncien la seva vulneració. Es considera que aquestes persones “no han tingut un judici just” i que la condemna penal només respon a la necessitat de “desviar l’atenció davant les evidents responsabilitats públiques sobre les inhumanes condicions del camp de Mòria” que moltes d’elles se segueixen produint avui al camp de Mòria 2 i en altres camps situats en territori de la Unió Europea. El Fons Català de Cooperació i La Garriga Societat Civil creuen que els estats, en aquest cas Grècia, volen consolidar el missatge de “refugees not welcome” vulnerant diferents Drets Humans bàsics.

Una delegació del Fons Català i de la Garriga Societat Civil va assistir al judici que va celebrar-se la setmana passada a l’illa de Chios. A través del projecte 3082 del Fons Català es dona suport, des del 2017, a la tasca que exerceix Legal Centre Lesvos que ofereix assessorament jurídic a persones refugiades i que exercien la defensa dels acusats.

Les dues organitzacions denuncien, entre moltes d’altres, que no es permetés l’entrada d’observadors o periodistes acreditats a la sala o que s’ha condemnat a aquestes persones únicament amb un el testimoni d’una sola persona que al seu dia va declarar davant de la policia i amb qui no s’ha contactat mai més. També que s’ha condemnat sense cap mena de prova i que tres dels acusats eren menors d’edat en els moments dels fets, tal com queda demostrat en els seus passaports. Denuncien una intencionalitat per atribuir als quatre joves la responsabilitat d’un incendi que va ser conseqüència de la deixadesa i la vulneració dels drets més fonamentals. Tot això sumat al marc d’angoixa de la situació de pandèmia.

El posicionament es fa públic després que el dissabte 12 de juny, la Cort penal amb seu a l’illa de Chios (Grècia) condemnava a 10 anys de presó a quatre joves afganesos considerats culpables de l’incendi que va arrasar el campament de Mòria el mes de setembre de 2020. Dos joves més van ser condemnats el març a una pena de 5 anys per part d’un Tribunal Penal de Menors.

BBC