El Fons Català i l’FMC reforcen la seva col·laboració per fer uns governs locals més compromesos amb la solidaritat i l’acció humanitària
El nou conveni reforça el compromís per reivindicar el rol del municipalisme en la promoció de la cooperació, el desenvolupament i la solidaritat.
En un conveni signat avui entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) s’ha refermat el compromís de les dues entitats per continuar treballant conjuntament per reivindicar el paper rellevant dels governs locals en la promoció de la cooperació, el desenvolupament i la solidaritat.
El president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), Jordi Cuadras, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, acompanyats de David Minoves, director de l’FCCD, i Noemí Trucharte, presidenta de l’Àrea de Cooperació i Solidaritat de l’FMC i alcaldessa de Vilanova del Camí, han signat avui un protocol de compromís de les dues entitats de continuar actuar de manera coordinada i regular en el món de la cooperació, teixint complicitats i unint esforços i iniciatives.
Des de l’inici dels ajuntaments democràtics, els municipis han assumit polítiques i competències per donar servei a la ciutadania i per servir a una missió ètica davant la globalització, com és la cooperació internacional. El suport institucional i les xarxes són fonamentals en la cooperació i aquest compromís de treball conjunt entre el Fons Català i l’FMC n’és una bona mostra.
Tal i com ha afirmat el president de l’FMC, Eduard Rivas, “aquest conveni de col·laboració que avui signem és molt positiu com a instrument supramunicipal que reforça les relacions més que necessàries entre el municipalisme i el món de la cooperació, i és una eina molt útil per canalitzar les ajudes i indispensable per fer un seguiment adequat dels reptes que les administracions ens trobem en l’àmbit de la solidaritat fora de les nostres fronteres”.
Jordi Cuadras, president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, ha afirmat que “tenir aquesta relació amb l’FMC és clau per tenir més força, per arribar a més municipis i ampliar el nostre impacte, així com també per a poder incidir més en el compromís del 0,7%”. A més, ha destacat l’objectiu del Fons Català de “promoure, en aquest mandat, el segell 0,7 amb el suport de l’FMC, que certifiqui els ajuntaments que compleixen amb aquest compromís i que serveixi com a incentiu per a aquells que encara no hi arriben”. Cuadras ha conclòs que el protocol entre l’FMC i el Fons Català neix de la creença de les dues entitats “en la força del teixit municipal per impulsar polítiques de canvi”.
Per la seva banda, Noemí Trucharte, presidenta de l’Àrea de Cooperació i Solidaritat de l’FMC i alcaldessa de Vilanova del Camí, ha destacat que “ara ja fa més d’un any que el nou marc de la Llei espanyola de cooperació situa la cooperació municipalista com un eix del desenvolupament i la solidaritat”; i ha reafirmat que “aquesta suma la secundem des d’aquí, des de les nostres dues institucions amb un conveni que busca ser pràctic, útil i operatiu, ja que la seva necessitat és manifesta i indiscutible”.
L’acord també contempla, entre d’altres, donar la màxima difusió per part de les dues entitats de totes aquelles campanyes d’emergència que s’obrin quan hi ha un conflicte bèl·lic o un desastre natural, amb l’objectiu de reforçar el municipalisme i l’acció dels governs locals en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament.