General 13 novembre 2023

El Fons Català obre una campanya d'emergència davant l'escalada de violència a Palestina

Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament volem tornar a mostrar la nostra gran preocupació sobre l’escalada de violència que s’està vivint aquestes darreres setmanes en relació al conflicte entre Israel i Palestina. Condemnem de manera ferma tota la violència infringida contra la població civil i exigim l’alto al foc i el compliment del dret internacional humanitari, tal i com reclamen les Nacions Unides i les organitzacions internacionals humanitàries.

Davant d’aquesta greu vulneració dels drets humans obrim la campanya CRIDA D’EMERGÈNCIA PER LA CRISI HUMANITÀRIA GENERADA PER L’ESCALADA DE VIOLÈNCIA A PALESTINA i demanem als ajuntaments, les institucions supramunicipals i la societat civil que s’hi sumin.

 

Es poden fer arribar aportacions a través de: 

BIZUM 08460 (Concepte: Emergència Gaza)

Transferència bancària amb el concepte “Emergència Gaza” al següent compte bancari:

 ES91 0182 6035 4102 0160 8531

 

Què ha passat fins ara 

Des de la declaració de guerra d’Israel contra la Franja de Gaza del passat 7 d’octubre, com a resposta als atemptats de Hamàs contra Israel del mateix dia, més de 10.000 persones palestines han estat assassinades, el 68% de les quals són infants, dones i gent gran (Ministeri de Salut Palestí i OCHA); i gairebé 1.400 persones israelianes i estrangeres han estat assassinades a Israel, la gran majoria el mateix dia 7 d’octubre (OCHA). Els atacs també han afectat a persones que estaven treballant a la Franja: des del començament de l’ofensiva han mort centenars de professionals sanitaris i treballadors de la UNRWA (Agència de la ONU per als refugiats palestins), i prop de 50 periodistes.

La Franja de Gaza està vivint una gran catàstrofe humanitària que no fa més que agreujar-se. Els atacs per part d’Israel han afectat els serveis bàsics que no poden satisfer les necessitats de la població civil de la zona. Segons OCHA, al Nord de Gaza solament està operatiu un dels hospitals de la ciutat de Gaza (14 de novembre). Segons l’OMS, a partir del 14 de novembre, més de la meitat dels hospitals de Gaza (22 de 36) no funcionen per manca de combustible, material sanitari essencial, danys, atacs i inseguretat. La manca d’electricitat, combustible, medicaments i material mèdic fa que no es pugui atendre de manera adequada a persones ferides i/o malaltes. Les existències alimentàries estan sota mínims, segons el Programa Mundial d’Aliments de Nacions Unides. 

L’escassetat d’aigua potable també és molt preocupant: tots els pous municipals d’aigua es troben tancats a causa de la manca de combustible, el subministrament d’aigua des d’Israel està tancat des del 8 d’octubre i l’aigua que arriba des de Rafah ha disminuït un 50%. Finalment, Gaza viu sota una apagada general d’electricitat des de l’11 d’octubre, després que Israel interrompés el seu subministrament d’energia i combustible i prohibís l’entrada de combustible per qualsevol altra via.

L’entrada d’ajuda humanitària a la zona és complicada i alarmant, ja que el pas fronterer de Rafah amb Egipte es troba parcialment obert, fet que limita molt l’entrada de camions amb subministrament humanitari que no arriba a satisfer les necessitats més primàries i urgents de la població civil en estat més crític i els grups més vulnerables. La manca de corredors humanitaris segurs impossibilita que l’ajuda pugui arribar a la població afectada de manera efectiva. En aquest sentit, a l’hora de fer les aportacions a la Campanya, demanem als ajuntaments que considerin aquesta situació que determina uns terminis d’execució que van més enllà del 31 desembre de 2023.

 

Què reclamem

Davant d’aquest context, des del Fons Català creiem que els governs locals han d’esdevenir actors de pau i tenen un paper clau en l’àmbit de les relacions internacionals i la cooperació. Per aquest motiu, des del municipalisme solidari, reclamem: 

  • Un alto al foc immediat per part de l’estat d’Israel que aturi els atacs a població civil indefensa, tant a la franja de Gaza com a l’interior de Cisjordània.
  • L’obertura de corredors humanitaris per tal que l’ajuda en forma d’aliments, aigua, assistència sanitària, combustible…, pugui arribar a les persones que ho necessiten.
  • El compliment del dret internacional, violat constantment amb atacs a camps de persones refugiades, hospitals i escoles que es fan servir de refugi per a les persones civils del territori.
  • L’alliberament de tots els ostatges per part de Hamàs.
  • L’embargament d’armes tal i com demana el Consell Català de Foment de la Pau de la Generalitat de Catalunya, del qual formem part.
  • Una negociació basada en el diàleg ja que, en paraules del secretari general de Nacions Unides, només una pau acordada entre les parts podrà portar l’estabilitat al territori i acabar amb una crisi humanitària que ja fa dècades que dura.