General 31 maig 2024

El Fons Català participa a l’Assemblea General i Festival d’ALDA 2024, a Barcelona

Representants del Fons Català i ajuntaments socis han compartit experiències en l’àmbit de la cooperació descentralitzada en diverses sessions.

L’Associació Europea per la Democràcia Local (ALDA) va organitzar del 13 al 15 de maig, al Born Centre de Cultura i Memòria, l’Assemblea General anual i el Festival ALDA.

L’esdeveniment, sota el lema “Local Democracy for Global Impact”, va incloure diverses sessions i panells de discussió per promoure el diàleg i la col·laboració en àmbits com la participació ciutadana, migracions, igualtat de gènere, drets humans i participació juvenil; amb una perspectiva internacional que cobria diverses àrees geogràfiques com el Mediterrani, Àfrica, els Balcans i Europa.

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha col·laborat activament en l’esdeveniment d’enguany, amb l’aportació de recursos i la participació a diverses taules de debat sobre migracions, on s’han pogut compartir experiències i iniciatives promogudes des de la cooperació municipalista catalana.

Cooperació descentralitzada i migracions

El president del Fons Català, Jordi Cuadras, va intervenir a la sessió “Les comunitats canviants: el paper de les autoritats locals a l’hora d’abordar els fenòmens migratoris”, on va explicar el rol de l’entitat en la coordinació de la solidaritat local dels municipis, sobretot a l’Amèrica Central i al continent africà, a través de les delegacions de Costa Rica i Senegal.

La cooperació internacional impulsada des del Fons Català aposta per l’empoderament de la població local i oferint suport al desenvolupament de les seves comunitats en els països d’origen, on sovint la diàspora a Catalunya també hi actua com a agent transformador.

Des del Fons Català, també es dona suport a projectes que actuen en regions fronteres com Mèxic, Grècia o Ceuta i Melilla on, en coordinació amb entitats i institucions locals, es vetlla per garantir els drets humans a les fronteres hostils tant en origen com en trànsit.

Jordi Cuadras també va destacar la campanya Siguem Refugi: per un món sense camps, que pretén sensibilitzar a la societat civil sobre la situació de les persones que fugen de la guerra o la repressió política.

En aquest sentit, el president va incidir que, amb la proximitat de les eleccions europees, cal recordar que “la migració és un tema que es troba al centre del debat públic a Europa, i s’ha de deixar clar que emigrar no és una opció, sinó una obligació per a moltes persones”.

A la sessió, també hi va participar Lupe Moreno, subdirectora general de Coordinació de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya, que va presentar algunes de les iniciatives en matèria d’acollida i acompanyament que implementen al territori.

Iniciatives de cooperació transfonterera

Aleksandra Semeriak, tècnica del projecte COMET al Fons Català, va participar a la sessió “Ciutats integrades per a la inclusió de migrants – Col·laboració multisectorial”, on va posar en valor la iniciativa d’un model de recepció i acollida des dels municipis.

Aquesta iniciativa, amb el nom de COMET (Complementary Pathways Network), estableix una xarxa de 14 actors europeus de 7 estats membres, que pretén acollir 130 persones en situació de necessitat de protecció internacional que es trobin a la Ruta Mediterrània Central a través de vies complementàries, legals i segures.

En la mateixa sessió, Cristina Serna, regidora de cooperació, pau i solidaritat de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, va explicar l’estratègia integral d’acollida local basada en l’experiència d’aquest municipi del Baix Llobregat.

En una sessió del Festival sobre cooperació transfronterera, la regidora d’Igualtat, Justícia Social i Cooperació de Girona, Aminata Sabaly, membre de la Junta Executiva del Fons Català, va parlar sobre les iniciatives conjuntes entre autoritats locals catalanes i marroquines: el projecte Shababuna, que ofereix informació sobre migració legal i oportunitats econòmiques als joves de la Regió Oriental; i Aizdihar, que promou intercanvis de cooperació tècnica entre ajuntaments dels dos països per millorar la inserció laboral de les dones al Marroc, i enfortir el rol dels marroquins residents a l’estranger.

La celebració de l’Assemblea General d’ALDA va concloure amb l’elecció de la nova Junta Directiva de 2024-2028, que entre els nous representants dels agents de democràcia local s’ha escollit a Núria Parlón Gil, membre de la Junta Executiva del Fons Català i diputada de la Diputació de Barcelona.

Aleksandra Semeriak durant la sessió al Festival ALDA 2024
La tècnica del Fons Català, Aleksandra Semeriak, va explicar els objectius del projecte COMET a la de les sessions del Festival ALDA 2024.
Catalunya