El Fons Català porta el compromís del 0,7% arreu del territori
La campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció” ha recorregut les quatre demarcacions catalanes per tornar a posar a l’agenda el 0,7%, el percentatge per la justícia global.
Durant els mesos de novembre i desembre, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha portat a terme una campanya comunicativa i de sensibilització per recuperar el 0,7% a l’agenda política, augmentar el compromís de les institucions públiques d’arreu del territori per la cooperació internacional, i sensibilitzar a la ciutadania.
En un moment d’auge de crisis globals i coincidint amb el 30è aniversari de l’acampada multitudinària a l’avinguda Diagonal de Barcelona, l’entitat ha portat a terme diferents accions per exigir el compromís de les administracions locals de tot el territori català.
Per fer-ho, s’han desenvolupat diverses accions com la creació d’un joc interactiu sobre l’origen i significat del 0,7%, vídeos testimonials i altres materials digitals recollits a la web de la campanya www.passemalaccio07.org. Tots els materials s’han treballat en col·laboració amb entitats per la justícia global i representants de l’administració implicats en la cooperació municipalista.
Durant els mesos en què la campanya ha estat activa, un formulari ha permès recollir més de 200 peticions de la ciutadania exigint que el seu municipi, consistori, consell comarcal o diputació augmentin el seu compromís amb la cooperació internacional. Ja que de 947 municipis catalans, 13 consistoris i 5 ens supralocals han arribat a aquesta xifra, d’acord amb les últimes dades executades del 2022. Si bé aquests representen el 30% de la població catalana, la xifra queda lluny del 80% de la ciutadania que està a favor de destinar diners a la cooperació al desenvolupament.
La campanya s’ha desplegat a les quatre províncies catalanes a través d’actuacions com la instal·lació de vinils a escales d’espais de la via pública per generar sensibilització. Les instal·lacions s’han exposat en llocs com el Palau de Congressos de Tarragona, la Plaça Sant Joan de Lleida, i el Mercat de Sant Antoni de Barcelona.
Actes a les quatre capitals catalanes
Un dels principals objectius de la campanya ha estat aprofundir sobre el 0,7%, presentar projectes i iniciatives de cooperació internacional i acostar-los a la ciutadania. Per això, s’han organitzat quatre actes presencials que, sota el títol CICLE 0,7%, han abordat alguna temàtica vinculada amb la cooperació municipalista de cada província, i compartint experiències i reptes comuns amb organitzacions i ONG locals, i persones expertes.
El cicle va començar el 12 de novembre de 2024 a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, on representants de l’administració pública, entitats per la justícia global i persones expertes van reflexionar sobre l’acció humanitària, mobilitat humana i fronteres, ja que a les crisis d’emergències és on els municipis hi destinen cada cop més Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) però presenta reptes en els quals cal continuar fent incidència.
La ciutat de Tarragona va acollir el segon acte, celebrat el 19 de novembre de 2024, en què es van reunir governs locals i entitats de la província per tractar la rellevància de la cooperació municipalista en la gestió de l’aigua i el canvi climàtic, que es pot enriquir a partir de les experiències compartides i el treball en xarxa entre agents.
L’acte de Girona, que va tenir lloc el 26 de novembre de 2024 al Centre Cultural La Mercè, es va centrar en la implicació dels governs locals en les migracions amb mirada feminista. Es tracta d’un eix transversal en les polítiques i projectes de cooperació al desenvolupament, i per tant és una eina clau per promoure la justícia global i afrontar reptes com les migracions, les desigualtats i les emergències humanitàries.
El darrer acte del CICLE 0,7% es va fer al Cafè del Teatre de Lleida, on es va recordar quin llegat va deixar la Plataforma pel 0,7% a la província, i la importància dels governs locals en la defensa dels drets humans, ja que són les institucions més properes a les necessitats dels seus ciutadans.
Tot i finalitzar la campanya, el Fons Català posarà a disposició els recursos generats en el marc de la campanya sobre el compromís del 0,7% i la implicació dels governs locals en la justícia global per mantenir la incidència sobre aquesta demanda històrica, però que és més necessària que mai.