General 5 novembre 2020

El Fons Català satisfet amb la condemna per malversació en cooperació del seu expresident

El Fons català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) es mostra satisfet per la condemna a Teo Romero, expresident del FCCD durant el període 2005-2011, per haver fet utilitzat de forma indeguda i per a benefici propi diners de la institució. L’expresident s’ha declarat culpable dels fets i ha estat condemnat aquest dijous, 5 de novembre, per un delicte continuat de malversació impròpia després que la fiscalia, l’acusació particular exercida pel FCCD i la defensa arribessin a un acord durant la conciliació abans de l’inici de la vista a la secció vuitena de l’Audiència de Barcelona. Romero ha estat condemnat a 2 anys de presó sense ingrés, per manca d’antecedents i amb la condició de no cometre cap delicte durant aquest període, 4 anys d’inhabilitació per exercici de càrrec públic i la devolució de 21.444,45€ al Fons Català, que se sumen als 14.000€ que ja va retornar en el moment de l’inici de les investigacions.

Amb aquesta sentència es reafirma el posicionament del Fons Català, que va denunciar aquesta utilització indeguda dels seus recursos econòmics per part de l’expresident de l’entitat, i es reforça la posició de l’entitat a l’hora de garantir una gestió dels recursos públics responsable, eficaç i transparent, vinculada sempre a la finalitat de cooperació al desenvolupament i solidaritat internacional, on la corrupció i la malversació no hi tenen cabuda. Així, el FCCD es mostra satisfet amb el reconeixement dels fets denunciats per l’entitat per part de l’expresident Teo Romero, i amb la retorn d’aquests 35.000€ com a restitució dels danys ocasionats al Fons Català.

Davant d’aquest cas de mala praxis que ara han corroborat els tribunals de justícia, el FCDD vol reiterar el seu ferm compromís en fer un ús eficient i transparent del diner públic per la cooperació al desenvolupament, així com la bona gestió de les aportacions dels ens locals socis. El FCCD compta amb els mecanismes i els protocols interns necessaris per poder controlar les despeses i detectat tota irregularitat que es presenti, tal i com s’ha demostrat avui.

La pandèmia de la Covid-19 ha posat de manifest, encara més, les desigualtats econòmiques i socials, i en aquest context, la cooperació al desenvolupament i la solidaritat internacional esdevenen indispensables. El municipalisme català està fent un gran esforç per a no deixar a ningú enrere en aquesta crisi sanitària, econòmica i social, un repte sense precedent. Davant d’aquest nou repte global que pot fer créixer les desigualtats arreu del planeta, el FCCD aposta per destinar-hi tota l’energia, tot garantint que cap que euro es desviï del nostre objectiu essencial: l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible, la defensa dels drets humans i la pau, i la lluita per la justícia global.

Edifici del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya | Arxiu