General 5 agost 2020

El Fons Català se solidaritza amb el poble libanès davant l'explosió a la ciutat de Beirut

La ciutat de Beirut, capital del Líban, va patir durant la tarda d’ahir, 4 d’agost, una forta explosió al seu port originada, segons les primeres informacions, per uns explosius emmagatzemats a una fàbrica. L’explosió ha deixat la ciutat completament devastada, amb, de moment, un centenar de morts i desapareguts, més de 4000 persones ferides i prop de 300.000 persones sense llar. Davant aquesta tragèdia, el govern del Líban ha decretat l’estat d’emergència a Beirut durant les properes setmanes, el que implica deixar la ciutat sota el control de l’Exèrcit.

Aquest fet se suma a la crisi econòmica i social que viu el país i a l’augment de casos positius de Covid-19 dels darrers dies. Tot plegat ha provocat que els hospitals i centres de salut estiguin totalment col·lapsats i ja no puguin atendre més persones. Des del govern han fet una crida a la cooperació internacional i a governs amics per tal que la població libanesa pugui rebre l’ajuda que necessita.

Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament volem mostrar el nostre suport i la nostra solidaritat al poble libanès, especialment a la ciutat de Beirut. El Fons Català treballa amb el Líban des de fa anys, acompanyant organitzacions locals com el SPL- Socors Popular Libanès i el NISCVT- Bweit Aftal Assumud BAAS, en suport a la població refugiada (al país 1 de cada 5 persones és refugiada) i la població d’origen. Les darreres setmanes, a més, davant la crisi de la Covid-19, el Fons Català també ha aprovat un nou projecte per garantir la seguretat alimentària de les persones refugiades en el marc de la campanya d’emergència “Món local Covid-19”, presentat per l’Associació Catalunya -Líban i executat pel SPL- Socors Popular Libanès.

Des del Fons Català reiterem la nostra solidaritat amb el poble libanès i les organitzacions locals aliades i esperem que aviat donin fruit les investigacions obertes per tal de cercar els responsables d’aquest desastre, provocat per una negligència flagrant, que sacseja, un cop més, la ciutat de Beirut.

Voluntaris de l’organització Socors Popular Libanès netegen les runes provocades per l’explosió al barri de Jimaiza, Beirut (fotografia de l’associació Catalunya-Líban)