Jordi Cuadras i Amy Sabaty amb dues dones a les hortes comunitàries mirant una font
Missió 31 maig 2024

El Fons Català viatja al Senegal en una missió institucional

La delegació de la missió ha visitat projectes i s’ha reunit amb organitzacions i contraparts estratègiques, a més de conèixer la nova seu regional del Fons Català al país.

Del 19 al 26 de maig, una delegació del Fons Català ha viatjat fins al Senegal per visitar diversos projectes d’aquest país d’Àfrica Occidental, on hi té dues oficines regionals i actualment s’hi implementen més de 50 projectes de desenvolupament local, sanitat, educació i formació, i acció climàtica

La missió, encapçalada pel president del Fons Català, Jordi Cuadras, i la regidora de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabalya, va començar amb un recorregut per l’Illa de Gorée, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i on es troben la Casa dels Esclaus i el monument de la llibertat. 

L’endemà, els membres de la Junta i l’equip tècnic es van reunir amb el delegat de la Generalitat de Catalunya al Senegal, Javier Calderón, per parlar dels projectes d’articulació d’una xarxa de perímetres agrícoles i sobirania alimentària. A la trobada també es va parlar de l’edició 2014 del Festival de Cinemes Africans de Catalunya, que començarà el 14 de juny. 

La delegació també es va reunir amb l’ambaixadora espanyola al Senegal, Dolores Ríos, per abordar la situació política del país i explicar els projectes del Fons Català, amb l’objectiu d’estrènyer vincles; així com amb el representant de la Unió Europea al país, M. Jean-Marc Pisani

Durant el viatge també s’han explorat vies de col·laboració amb les principals agències desplegades al país, com ara l’Agència Espanyola de Cooperació i Desenvolupament (AECID), l’Agence Française de Développement (AFD), o l’Agence luxembourgeoise pour la Coopération au Développement.  

S’han fet també reunions amb els delegats del govern senegalès a Kolda, i les agències de desenvolupament de Ziguinchor i Kola, i el Forum pour un Développement Durable Endògene (FODDE), contrapart amb qui el Fons Català treballa a la regió.   

Senegal, un país estratègic per a la cooperació municipalista 

Un dels principals vincles d’aquest país africà amb Catalunya és la diàspora. Es calcula que hi ha més 25.000 catalans i catalanes d’origen senegalès, sent a Catalunya la comunitat de persones migrades de l’Àfrica Subsahariana més gran. Això fa que Senegal sigui un territori estratègic per la cooperació municipalista. Però Jordi Cuadras també recorda que “el Senegal és un dels 25 països més pobres del planeta”, i encara es necessita la solidaritat municipalista per a la cooperació.   

Membres de la delegació a la nova seu del Fons Català a Senegal
A la missió també es va visitar la nova oficina del Fons Català a Ziguinchor, al sud del Senegal. És una de les dues seus regionals que té l’entitat al país, fet que facilita fer una millor identificació i seguiment dels projectes a terreny.

A més, es va assistir a un acte organitzat per la Universitat Assane Seck de Zinguinchor, amb motiu del retorn dels estudis fets a Europa per lluitar per la desalinització del delta del riu Casamance. La sal té un impacte directe en l’activitat pesquera i el conreu de l’arròs de la comunitat local. Al projecte hi participen la Universitat Politècnica de Catalunya, i la Università Politecnica delle Marche

Reunió a la universitat
Durant l’acte de retorn organitzat per la Universitat Assane Seck de Zinguinchor.

La perspectiva de gènere, primordial 

Un dels projectes que es van visitar és el Centre de Salut Mental Dalal Xel, ubicat a la ciutat de Thiès. Es va fundar l’any 1995 i compte amb la col·laboració del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i l’Ajuntament de Sant Boi.  

Juntament amb el de Fatick, són els únics centres que ofereixen salut mental en zones rurals. Segons dades del 2022, el 60% dels pacients són dones amb nivell socioeconòmic baix, sent el col·lectiu més afectat i que pateix més estigma.  

Amy Sabaly ha posat en relleu la perspectiva ecofeminista dels projectes al Senegal. La referent de la Comissió de Migracions i Desenvolupament del Fons Català ha explicat que “la dona africana és el pilar bàsic de la societat” i l’encarregada de l’economia familiar, sobretot basada en l’agricultura. 

Les hortes comunitàries del sud del Senegal és, doncs, un dels altres projectes clau al país. A través de la de creació d’una xarxa de perímetres agraris, s’ha donat suport a 20 hortes conreades per 1.300 dones. Un dels objectius de la missió era buscar finançament per la 4a fase del projecte perquè aquestes hortes, secundades pel municipalisme català els darrers 15 anys, siguin plenament sostenibles i funcionals, de forma autogestionada per les dones. 

Hortes comunitàries
Durant la visita a una de les hortes comunitàries de la regió de Casamance.

La darrera visita va ser a l’òptica solidària Santa Yalla de Zinguinchor oberta l’any 2021, un projecte conjunt amb la Fundació Etnia Barcelona, i amb previsió d’ampliar-se a tota la zona de Casamance. L’òptica és gestionada per dones de l’entitat local Union Régionale Santa Yalla (URSY), amb l’objectiu de contribuir a empoderar les dones senegaleses. 

A la missió també hi han participat la responsable de projectes europeus, Marta Anglès; el responsable de l’Àrea d’Àfrica, Mediterrània i Àfrica, Joan Ribas, i el representant del Fons Català al Senegal, Toti Rovira

Senegal