General 11 març 2022

El Fons participa en la Missió d'Observació Electoral de les eleccions legislatives de Colòmbia

El Fons Català de Cooperació és una de les entitats que forma part de la Missió d’Observació Electoral Catalunya Colòmbia (MOEcatcol). La Taula catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, ens del qual forma part el fons, serà una de les organitzacions que supervisarà el funcionament de les eleccions legislatives que aquest diumenge 13 de març se celebren en aquest país d’Amèrica del Sud, i on s’escolliran els representats al Senat i a la Cambra de Representants.

Irene Zarza, tècnica de projectes europeus del fons, és una de les 5 membres de la delegació que encapçala Mar Aguilera, doctora en Dret Constitucional de la UB i presidenta d’ODEM (Observadors per la Democràcia) i on també hi ha representants d’ODEM i la International Action for Peace (IAP).

UNS COMICIS DE GRAN TRANSCENDÈNCIA

Els comicis de diumenge tenen una important transcendència, ja que són els primers que inclouen 16 circumscripcions transitòries especials de pau sorgides de la firma de l’Acord de Pau entre el Govern de Colòmbia i les FARC-EP, l’any 2016. És un fet històric pel qual 16 víctimes del conflicte armat tindran representació política al Congrés de Colòmbia. Són les anomenades “curules de paz” que tenen com a objectiu la reparació dels territoris més afectats pel conflicte, a través de la participació política de les persones més afectades per la guerra i que han estat històricament marginades. Un d’aquests territoris és la regió del Catatumbo, on anirà la missió catalana d’observació electoral.

La delegació supervisarà els comicis al municipi de Tibú, a la regió de Catatumbo, departament del Norte de Santander, territori que per primera vegada a la història pot optar a tenir una persona representant al Congrés per una circumscripció de pau.

La Taula catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia és una xarxa d’organitzacions i institucions catalanes amb més de 20 anys d’història i experiència. És un espai de solidaritat i concertació per a la incidència política i la sensibilització de la societat catalana per contribuir des de Catalunya a la construcció d’una pau estable i duradora a Colòmbia que respecti i garanteixi els drets humans, acompanyant la sortida negociada i definitiva del conflicte colombià a tots els seus àmbits.

La intenció de la delegació és poder participar en l’observació de la segona cita electoral, les eleccions presidencials previstes el 29 de maig, i respondre així a les demandes realitzades des de Colòmbia d’observació internacional per contribuir a garantir la integritat de les eleccions i la transparència dels comicis.