General 25 febrer 2022

El Grup de Treball Refugi fa balanç de la campanya en suport a la població en moviment

Dijous 24 de febrer es va reunir telemàticament el Grup de Treball Refugi del Fons Català. La trobada va permetre fer un balanç de les aportacions de 2020 i 2021 dels ajuntaments catalans a la campanya Món Local Refugi. Es va entrar en detall en les regions del món on hi ha projectes que reben suport del municipalisme, com ara Grècia, Sèrbia, Líban i Kurdistan, entre d’altres, així com en el tipus d’acompanyament que rep la població migrada en aquests països (suport socio-jurídic, rescat marítim, salut mental…).

En total, 47 ajuntaments catalans han fet aportacions a 17 projectes desenvolupats en 18 països, i s’han reunit 619.715,48 €.

Per altra banda, la Cap d’Acció Humanitària del Fons Català, Victòria Planas, va compartir les conclusions de la missió al Corredor dels Balcans feta el novembre de 2021, i va constatar la necessitat de seguir treballant a la zona donades les greus vulneracions de drets humans de les persones migrants que intenten entrar a Europa.

En aquest viatge el Fons Català va poder fer el seguiment de l’inici d’un projecte a Sèrbia executat per l’entitat KlikAktive, que ofereix assessorament jurídic i psicològic a les persones refugiades i documenta les vulneracions de drets a la frontera.

Addicionalment, diversos ajuntaments del Grup de Treball Refugi van manifestar la voluntat d’impulsar una campanya conjunta amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades (20J) d’aquest any.

Per acabar, es va comentar l’escalada de violència a Ucraïna i es va anunciar la publicació d’una declaració feta des del Fons Català i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau.