General 18 novembre 2019

El president del FCCD, Isidre Pineda, intervé al Congrés Mundial de Ciutats i Governs Locals Units

El president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) i alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, va intervenir el dimarts 12 de novembre a la sessió “Drets Humans i Dret a la Ciutat” del Congrés Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) realitzat a Durban (Sud-àfrica). Pineda va presentar en la sessió els resultats de l’Estudi sobre l’Enfocament Basat en DDHH (EBDH) que s’ha realitzat a 20 municipis, socis del FCCD. Aquest sisè congrés que va acabar el divendres 15 de novembre ha servit per definir aspectes de l’agenda global de ciutats i regions per als pròxims anys.

L’estudi presentat per Pineda s’ha fet sobre una mostra de 20 municipis socis del FCCD i s’ha analitzat l’aplicació d’aquest enfocament entorn de cinc polítiques públiques: cooperació al desenvolupament, aigua i sanejament, contractació pública, nova ciutadania i habitatge. La metodologia utilitzada s’ha inspirat en el model que impulsa l’Ajuntament de Barcelona.

L’enfocament basat en els drets humans (EBDH) que ha analitzat l’estudi ha estat desenvolupat per Nacions Unides i implica que els objectius de les polítiques, els plans, els programes i els serveis en matèria de cooperació han d’estar alineats amb els estàndards de drets humans, en la igualtat i la no discriminació. Aquest enfocament planteja una sèrie d’indicadors i d’eines metodològiques, fins ara aplicades sobretot en la identificació i la formulació de projectes, que comencen a aplicar les administracions, sobretot les locals, a l’hora de proposar i desplegar polítiques públiques concretes.

En el congrés de CGLU, que se celebra cada 3 anys, hi han participat prop de 3.000 delegats i serveix per establir vincles i desenvolupar polítiques que transformin la societat i la manera en què el govern local es posiciona del costat de les persones. Aquest organisme aglutina a més de 250.000 governs locals, metropolitans i regionals de 140 països diferents. Aquesta representativitat ha fet que aquesta organització, impulsada des de Barcelona en els temps de l’alcalde Joan Clos, hagi anat guanyant reconeixement i interlocució internacionals.