General 7 novembre 2022

El sensellarisme i la defensa dels drets humans, premiats al Memorial Joan Gomis

La XVII edició del Memorial Joan Gomis ha premiat el reportatge “Dones sense llar, històries de supervivència”, de la periodista Claudia Frontino Gutiérrez, i la Revista 5W per la seva trajectòria periodística.

El Memorial ha destacat la profunditat de l’article de Frontino, així com la visibilitat de les diverses realitats que viuen les dones afectades pels diferents tipus de sensellarisme. El jurat ha destacat que les dones continuen patint una gran discriminació i desigualtat a nivell mundial respecte als homes, quelcom evident també en la feminització de la pobresa. El reportatge explicita les crues realitats que pateixen les dones que viuen al carrer: violència directa, abusos, manca de drets laborals i d’oportunitats, així com fractura salarial, mantenint-se ferm un patriarcat, quelcom diferent en el sensellarisme masculí. El jurat incideix en la importància de donar suport en la consecució dels drets de les dones sense llar, així com de fer visible i impulsar la feina de totes les entitats i organitzacions involucrades.

.

En la modalitat de trajectòria periodística, el jurat ha premiat la Revista 5W. Tot i ser una revista jove fundada el 2015, el jurat ha volgut premiar el compromís del seus fundadors i col·laboradors en dignificar la professió periodística. Sota el lema “pequeñas historias, grandes explicaciones”, els autors que formen la revista aposten per un periodisme rigorós i, amb una mirada crítica, fan una anàlisi de realitats molt complexes. El jurat ha destacat la cura en la narració d’històries i l’explicació de la diversitat del món amb un periodisme literari centrat en la persona. La defensa dels drets humans, la narració de conflictes i de migracions, qüestions de gènere o la preocupació pel medi ambient demostren que els periodistes i fotògrafs que formen la revista han fet del periodisme social el seu projecte vital, i el Memorial Joan Gomis els ha volgut reconèixer en l’edició d’enguany.

.

Els guardons s’entregaran el proper 24 de novembre a les 18:30h al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona.

El premi solidari de periodisme Joan Gomis es convoca per mantenir viva la memòria de Joan Gomis i el seu exemple de compromís a favor de la pau, els drets humans i l’eliminació de la pobresa, l’exclusió social i les desigualtats. Aquesta tasca la va desenvolupar com a dirigent i promotor de diverses iniciatives cíviques i associacions, especialment a la presidència de Justícia i Pau. També a través dels seus llibres i col·laboracions en mitjans. promou un periodisme que fa visibles persones, institucions o col·lectius que lluiten contra les desigualtats Nord-Sud, la pobresa i l’exclusió social o que destaquen pel seu compromís a favor de la solidaritat, la pau, els drets humans i l’entesa entre cultures i religions.