Els municipis catalans pengen la bandera de la República Àrab Sahrauí Democràtica
Nombrosos municipis de Catalunya es van sumar a la crida de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) i el Fons Català el passat dissabte 27 de febrer i van penjar la bandera del Sàhara Occiedental als balcons dels seus ajuntaments, centres cívics i ateneus. L’acte simbòlic se celebrava amb motiu de la commemoració del 45è aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i tenia com a objectiu solidaritzar-se amb el poble sahrauí i reclamar la celebració d’un referèndum que li permeti decidir el seu futur.
En aquesta ocasió, l’Ajuntament de La Haba, a Badajoz, també es va unir a l’acció sota la petició de l’Ajuntament de Sant Cugat.
L’Ajuntament de Girona, a part de penjar la bandera, va compartir el següent vídeo com a mostra de suport al poble sahrauí, recordant la seva llarga implicació amb la causa i la importància de donar recolzament.
Addicionalment a la penjada de banderes també es van fer murals com el de la platja de Barcelona, es va il·luminar la façana de l’Ajuntament de Lleida amb els colors de la bandera de la RASD, també va haver-hi parlaments i molts missatges de solidaritat a les xarxes socials.
El Sàhara Occidental és un dels territoris en conflicte més antics i oblidats del món. Després de la invasió per part del Marroc i Mauritània el novembre de 1975 i la retiarada abrupta d’Espanya el febrer de 1976, es va autoproclamar la RASD que segons el Parlament Europeu ha estat reconeguda per 54 Estats.
L’any 1991 es van deixar enrere 16 anys de guerra, milers de morts, centenars de desapareguts i un territori dividit per un dels murs més llargs del planeta. Actualment prop de 150.000 sahrauís viuen refugiats als campaments de Tindouf, al sud-oest d’Algèria. El Marroc, no té sobirania sobre el Sàhara Occidental tot i tenir-ne el control a dia d’avui. És l’Estat espanyol qui n’és la potència administradora pel que cal que prengui responsabilitats i inicïi les negociacions amb les dues parts per poder celebrar un referèndum d’autodeterminació.
: (1) Girona, (2) Barcelona, (3) Montcada i Reixac, (4) Begues, (5) Rubí, (6) Lleida, (7) La Haba, (8) Castelldefels, (9) Montornés, (10) Vilanova i la Geltrú