General 19 desembre 2022

En els últims cinc anys han mort més d'11.000 persones migrants intentant arribar a l'Estat espanyol

L’organització Ca-minando Fronteras ha presentat l’informe “Víctimes de la Necrofrontera 2018-2022“, que analitza les rutes migratòries de la Frontera Occidental Euroafricana (frontera marítima i terrestre situada entre l’Estat espanyol i la franja costera del sud de Senegal fins Argèlia) i recopila dades de primera ma de les xifres de les persones mortes i desaparegudes durant els últims anys. “Aquest informe és un acte de reparació i comprensió per a les famílies que han perdut a gent en les rutes migratòries, i és una eina per fer incidència política”, ha explicat Helena Maleno, coordinadora de la investigació, a la roda de premsa de presentació a Barcelona.

D’acord amb l’informe, en els últims cinc anys han mort 11.286 persones migrants intentant arribar a l’Estat espanyol, sis persones al dia, de les quals 1.272 van ser dones i 377 infants. A més, han desaparegut un total de 241 embarcacions.

Entre el 2018 i el 2022 la població en moviment s’ha vist obligada a utilitzar rutes més perilloses i arriscades, com la ruta canària o l’argelina. Aquest fet ha augmentat considerablement el nombre de morts i desparacicions. L’informe apunta que la ruta canària ha sigut la més mortífera, amb 7.692 víctimes, seguida per la ruta argelina, amb 1.526 víctimes, la ruta d’Alboran amb 1.493 víctimes i la ruta de l’Estret amb 528 víctimes.

“Hi ha un biaix racista en la defensa del dret a la vida a l’Estat espanyol, seguirem aquí fins que les administracions públiques prenguin la responsabilitat de comptabilitzar les persones que arriben però també les que no arriben”, ha sentenciat Maleno.

.

Ca-minando Fronteras

Des del 2007, el Col·lectiu Ca-minando Fronteras compta amb una línia telefònica d’alertes on reben informacions i alertes de les persones que es troben en perill a les fronteres. Tota aquesta informació es recull a l’Observatori de Drets Humans, creat el 2014, amb el qual s’ha creat una base de dades de les alertes que es reben d’embarcacions que estan en perill al mar, i de les persones mortes i desaparegudes, amb la informació brindada per familiars i comunitats migrants.

L’Observatori de Drets Humans de l’entitat rep el suport del municipalisme català a través de la campanya Món Local Refugi del Fons Català, i l’informe s’ha elaborat gràcies a les aportacions dels ajuntaments el 2022.