General 3 juny 2021

Enviament de xeringues a Cuba en suport a la campanya de vacunació Covid-19

Xeringues, vials, taps, són un dels colls d’ampolla per garantir l’estratègia de vacunació a Cuba en plena pandèmia de la Covid-19, així com la realització dels assajos d’intervenció previstos. Aquests materials estan monopolitzats a escala mundial pels Estats Units, la Xina i l’Índia.

Davant d’aquesta situació, les administracions cubanes han demanat a diverses entitats de solidaritat internacional poder adquirir les xeringues i les corresponents agulles d’un sol ús per dur a terme l’assaig d’intervenció comunitari de la vacuna Soberana 02 a l’Havana, que ha estat desenvolupada per l’Institut Finlay de Cuba i que es troba a les últimes setmanes de la Fase III d’assaig clínic.

El Fons Català s’ha sumat a la campanya “Los bloqueos matan, tu solidaridad salva vidas” del Movimiento Estatal de Solidaridad con Cuba (MESC) que al seu torn forma part d’una campanya europea coordinada per Medicuba Europa. L’objectiu és aportar les xeringues necessàries per al procés de vacunació de 1.700.000 persones de l’Havana majors de 18 anys, a l’assaig d’intervenció comunitari, que es durà a terme entre els mesos de juny i juliol de 2021. Amb 40.000 euros es poden comprar 460.000 xeringues amb agulles.

La iniciativa s’emmarca dins la Campanya “Món Local Covid-19” engegada pel Fons Català l’abril de 2020 i s’ajusta a la voluntat d’acabar amb el bloqueig polític, econòmic, comercial i financer dels Estats Units a Cuba que es calcula que li ha costat a l’illa una despesa de 125.873 milions de dòlars.