General 29 novembre 2021

"Estem sota ocupació, tenim el dret a resistir i a seguir donant suport a la gent"

El Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí (29N) arriba, un cop més, en un moment complex: enmig de la pandèmia de la Covid-19, amb disputes en el repartiment desigual de vacunes entre les dues comunitats i amb enfrontaments armats a mitjans d’any. A més, el passat octubre Israel va declarar com a terroristes a 6 organitzacions humanitàries palestines sota l’acusació de donar suport i finançar el Front Popular per a l’Alliberament de Palestina (FPLP), partit d’esquerres considerat com a terrorista pels Estats Units i la Unió Europea.

Les 6 entitats fa més de tres dècades que treballen a Palestina, participen activament en fòrums internacionals i algunes reben finançament europeu. Tant organismes internacionals com fins i tot alguns membres del govern d’Israel han qüestionat i rebutjat aquestes acusacions.

Una de les organitzacions criminalitzades és la Union of Agricultural Work Comittee (UAWC), amb qui el Fons Català ha treballat per desenvolupar un projecte de resiliència per a les persones agricultores front l’escassetat d’aigua. UAWC es va fundar el 1986 i des d’aleshores se centra a defensar els drets dels agricultors i agricultores de l’àrea C de Cisjordània, una zona administrada per Israel després dels Acords d’Oslo de 1993, i on es troben els assentaments de colons israelians.

El mateix mes d’octubre el govern israelià també va aprovar una licitació per construir 1.335 assentaments a Cisjordània, el primer anunci oficial de l’expansió d’aquestes construccions des que Joe Biden és president dels Estats Units. D’acord amb un informe de la Unió Europea de 2020, hi ha 220.000 colons vivint a Jerusalem Est, i uns 441.600 a Cisjordània. Precisament aquest tema va causar estralls el maig, quan 6 famílies del barri palestí Seikh Jarrah de Jerusalem Est van rebre ordres de desallotjament després que unes famílies jueves reclamessin com a seves aquelles vivendes. Aquesta situació sumada a les restriccions d’accés a la Mesquita d’Al-Aqsa per orar durant el Ramadà va portar a la pitjor escalada del conflicte els darrers set anys, amb Israel bombardejant Gaza amb avions de combat i Hamàs llençant coets des de la zona fronterera, produint 250 morts palestines i 13 d’israelianes.

Amb aquest context, Palestina es troba en una situació cada vegada més difícil, però les entitats de la societat civil han anunciat la continuïtat de la seva feina tot i les criminalitzacions. El Fons Català ha pogut parlar amb Fuad Abusaif, director general de UAWC.

  • Quin és l’objectiu de la feina que fa UAWC?

UAWC és una de les organitzacions de la societat civil palestina més antigues i grans. Ens centrem en temes d’agricultura, drets humans i accés a l’aigua, en concret prioritzem la defensa dels drets dels agricultors/es en zones on Israel té la seva pròpia política com a potència ocupant, i ens hem convertit en una eina crucial per a més de 20.000 famílies palestines.

Assentaments, carreteres de circumval·lació, campaments… tot això s’ubica en terres de cultiu. Treballem perquè els agricultors coneguin els seus drets i perquè reclamin les seves terres a l’administració, ja que Israel confisca les terres que no han estat utilitzades durant 3 anys i les converteix en propietat de l’Estat.

També treballem per millorar l’accés a l’aigua a través de diferents iniciatives en un context marcat pel fet que Israel controla entre el 85% i el 90% de l’aigua palestina. De mitjana aconseguim anualment 100.000 metres cúbics d’aigua i unes 2.000 reclamacions de terres.

Quant a aspectes legals, estem defensant amb diversos actors com el Norwegian Refugee Council (NRC) o l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA) a agricultors/es que es troben sota atacs d’Israel, i també contractem advocats/des que els representin als jutjats israelians.

.

  • El 22 d’octubre Israel va designar a UAWC com a organització terrorista, com ha afectat això a la vostra feina i com s’ha viscut des de l’entitat?

Ens acusen de tenir relacions amb el Front Popular per a l’Alliberament de Palestina, de robar terres israelianes… intenten crear una narrativa molt allunyada de la realitat. UAWC és una organització totalment independent però ja fa anys que intenten boicotejar les nostres fonts de finançament amb campanyes de desprestigi.

Abans d’aquesta designació de terrorisme l’organització havia patit incidents: ens van tancar l’oficina a Ramala durant 6 mesos, ens han confiscat material de projectes, han destrossat sistemes de recollida d’aigua pels agricultors/es i fins i tot han destrossat cases de les persones beneficiàries dels nostres projectes. És una altra manera d’atacar els palestins de la zona C.

El fet d’haver-nos acusat de terrorisme afecta la nostra feina ja que això genera por en l’equip, en els possibles donants i entre els propis beneficiaris. Creiem que inclús poden arrestar alguns dels nostres treballadors. Tot i així, la part positiva d’això és que aquest anunci ens ha posicionat com a organització global i hem rebut molt suport d’arreu del món.

  • Us plantegeu deixar de treballar després del que ha passat?

No, no, no, de cap manera, és impossible parar. Fa gairebé 40 anys que treballem, tenim un gran compromís amb la nostra gent, són víctimes i necessiten la nostra feina. Si la UAWC deixa de donar suport als habitants de la zona C, seran desplaçats, i això és el que vol Israel.

Nosaltres treballem d’acord amb la llei internacional, creiem en els drets humans i no estem fent res en contra de cap llei. A més, el més important és que l’organització està registrada a Palestina, per tant estem sota la llei de l’autoritat palestina i estem seguint totes les obligacions d’aquí.

Si no podem seguir treballant a través de UAWC ho farem a nivell personal i les properes generacions continuaran. Estem sota ocupació, tenim el dret a resistir i a seguir donant suport a la gent.