General 6 abril 2021

Gràcies per tots els aprenentatges i vivències compartides, Arcadi Oliveres

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) vol expressar el seu més sentit condol per la mort d’Arcadi Oliveres. Per a una institució que agrupa la cooperació municipalista de Catalunya, Oliveres ha estat mestre i referent en la cultura de la pau i un ferm defensor de la justícia social i l’equitat Nord-Sud.

Arcadi Oliveres ha estat, entre moltes altres responsabilitats, el president de Justícia i Pau, una entitat que va ser clau pel naixement del Fons Català, ens que aquest juliol farà 35 anys. La tasca de l’enyorat Joan Gomis i la constant empenta de l’Arcardi Oliveres van servir per a la creació d’aquest espai municipalista solidari, que va iniciar-se a les comarques gironines i que es va anar estenent per tot Catalunya.

Aquest compromís perquè el municipalisme català disposés d’una eina útil per fer cooperació al desenvolupament va fer que Justícia i Pau fos membre fundador del Fons Català i assumís la vicepresidència de la Junta Executiva entre el 1986 i el 1991, i continués l’acompanyament a través d’una vocalia entre el 1992 i el 1995. A partir d’aquell any i amb un reconeixement a la tasca de la societat civil organitzada (que tan bé va representar conjuntament amb el CIEMEN) el Fons va voler mantenir Justícia i Pau com a soci, alhora que col•labora anualment en el “Memorial Joan Gomis”.

Justícia i Pau també va acollir el Fons Català als seus inicis, cedint un espai a la seva seu que es va convertir en un lloc ple d’iniciatives, de gent voluntària… i on l’Arcadi Oliveres debatia, guiava, conversava perquè la cooperació municipalista avancés. Oliveres va participar i col·laborar en centenars d’actes arreu en la defensa d’un món més just.

Arcadi 200

En la celebració del 25è aniversari del Fons, a Salt (on va néixer) i a Barcelona, Arcadi Oliveres va participar a tots dos actes i va encoratjar a continuar la feina, alhora que vas advertir que el forat entre les rendes del Nord i les del Sud continuava creixent.

En l’actual mandat, la nova Junta Executiva ha considerat oportú recuperar aquella reivindicació a favor del 0,7% de la que Arcadi Oliveres va ser una cara visible perquè, 25 anys després d’aquelles acampades, continua sent un objectiu plenament vigent. Com a referent va ser un dels participants al reportatge del programa 30 minuts de TV3 “Objectiu 0,7%” , produït pel Fons.

Gràcies per tots els aprenentatges i vivències compartides. Descansa en pau.