Comunicat 1 abril 2019

Inaugurada a Rubí la Vuitena Edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

El celler cooperatiu de Rubí va acollir aquest diumenge 31 de març l’acte d’inici de la vuitena edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets humans. Des del dilluns 1 d’abril fins al 6 d’abril, sis activistes de drets humans, procedents del Sàhara Occidental, el Salvador, Colòmbia, el Camerun i Itàlia visitaran onze municipis catalans per participar en xerrades, col·loquis i trobades d’incidència política i de sensibilització sobre els drets humans bàsics i parlar de la difícil situació dels seus països d’origen.

En l’acte, els sis activistes de diferents parts del món van presentar breument la difícil situació als seus països d’origen. L’acte va comptar amb la intervenció dels representants de les institucions promotores de la iniciativa que són Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau.

A continuació, el secretari del FCCD, Isidre Pineda, va assegurar que aquesta nova iniciativa de les ciutats defensores «renova, a escala local, el nostre compromís amb els drets humans» en la que serà una setmana important amb més de 100 actes que volen «conscienciar» però també fomentar «la cooperació i el diàleg». Pineda també va denunciar que la vulneració de drets bàsics «també succeeix a Catalunya i l’Estat espanyol». En aquest acte també van intervenir Estela Pareja, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Carme Gual de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’alcaldessa de Rubí, Anna Maria Martínez.

Els 6 activistes que s’ha convidat en aquesta edició de primavera també van fer una breu intervenció. Amanda Quijano, defensora dels drets de les dones i membre de la Colectiva Feminista del Salvador, va explicar la seva lluita dels drets sexuals i reproductius de les dones en un país on aquest any ja es porten 79 feminicidis i on es pot ser empresonada per avortar. La també salvadorenya, Candy Chévez, va explicar el projecte de l’Orquestra de Cordes on participen dones privades de llibertat i va reivindicar el poder transformador de l’art i cultura.

Edda Pando, defensora dels drets de les persones migrades a Itàlia i presidenta de l’associació Todo Cambia, va denunciar el silenci davant de les migracions i com “l’externalització de les fronteres està provocant moltes morts”, fet que se silencia. El defensor dels drets del poble sahrauí, Hassana Aalia, refugiat al País Basc, va denunciar el bloqueig informatiu i les greus vulneracions dels drets humans que fa el Marroc i «que són el pa de cada dia”.

Des de Colòmbia, Leonard Rentería, poeta, raper i activista que treballa per enfortir les comunitats afro descendents de Buenaventura, va defensar uns drets humans universals, “Hem de treballar cada dia sense descans fins que cada nen en el món tingui el dret a viure en qualsevol lloc del món» va dir. L’acte el va tancar Sonia Mankongo, defensora dels drets de les dones i nenes al Camerun, que va defensar que l’educació pot empoderar les dones en un país on formar-se «segueix sent un privilegi per aquells que tenen diners, de la majoria ètnica i dels homes».

Fins al dia 6 d’abril, les persones activistes participaran a diverses activitats a Caldes de Montbui, Cornellà de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

L’acte va acabar amb una visita a l’exposició «Sàhara Visible» que s’ha realitzat a l’Escola d’Art i Disseny Edra de Rubí que vol establir llaços de cooperació amb el Sàhara.