General 3 octubre 2022

Inici de la gira de tardor del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

La gira de tardor de la XII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans tindrà lloc del 3 a l’11 d’octubre a diversos municipis catalans. Durant aquests dies, vuit persones defensores dels drets humans faran activitats de sensibilització i d’incidència política i social a 28 municipis catalans (tallers a centres educatius, xerrades obertes a la ciutadania, reunions d’incidència política, entrevistes amb mitjans de comunicació…). Es pot consultar la programació aquí.

L’edició d’enguany gira al voltant de la defensa del territori i el medi ambient, la defensa dels drets de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, de la pau i dels drets civils i polítics i la defensa dels drets de les persones migrades i refugiades. Els defensors i defensores que formaran part de la gira de tardor són Nahun Lalin, d’Hondures; Lucinda Evans, de Sud-àfrica; Genith Quitiaquez, de Colòmbia; Lorraine Leete, de Grècia; Ahmed Ettanji, del Sàhara Occidental; Julia Soanirina, del Líban; i Maria Teresa Montaño i Reyna Ramírez, de Mèxic.

L’acte va ser moderat per María del Rosario Vasquez, presidenta de la Taula per Colòmbia, i presentat per Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues. També es va comptar amb les intervencions d’Isidre Pineda, president del Fons Català, i Estel·la Pareja, directora de la CCAR. Posteriorment va haver-hi un petit col·loqui entre quatre de les defensores convidades, Genith Quitiaque, defensora dels drets ambientals i de les dones; Lorraine Leete, defensora dels drets de les persones migrades i refugiades; Nahun Lalin, defensor dels drets mediambientals; Reyna Ramírez, defensora del dret a la llibertat d’expressió. Les activistes van debatre sobre la situació als seus països després de la pandèmia i sobre la importància de la pau en el moment actual.

.

Els defensors i defensores de la gira tardor:

Nahun Lalin, Hondures: forma part de la Organización Fraternal Negra Hondureña (OFRANEH), una organització de defensa de la comunitat hondurenya garifuna, amenaçada i desplaçada per la indústria del turisme de luxe. Des de la OFRANEH defensen el territori ancestral, la cultura i els drets col·lectius de les comunitats afrodescendents i pobles originaris, en perill pel turisme i la indústria extractiva.

Lucinda Evans, Sud-àfrica: és una de les cares visibles de la lluita contra les violències masclistes que impacten les vides de dones, infants, i persones LGTBIQ+ a Sud-àfrica. És fundadora de Philisa Abafazi Bethu, organització que promou l’empoderament de les dones i la protecció d’infants i joves. Evans és una de les referents del moviment #AmINext contra la violència de gènere i el feminicidi.

Genith Quitiaquez, Colòmbia: és defensora dels drets de les dones, les poblacions indígenes i el medi ambient. És agrònoma i professional de dret propi i legislació indígena. Forma part de la Coordinación Nacional de Mujeres Indígenas de Colombia (CONAMIC), pertany al col·lectiu de pensament Dones, Pau i Seguretat i és integrant del grup assessor de la societat civil d’ONU Dones.

Lorraine Leete, Grècia: és advocada i coordinadora del Legal Centre Lesvos, una organització formada per advocats, voluntaris legals i intèrprets d’arreu del món que, des del 2016, ofereix informació i assistència legal i gratuïta a les persones migrants que arriben per la via marítima a l’illa de Lesbos.

Ahmed Ettanji, Sàhara Occidental: és periodista, cofundador i president del col·lectiu Équipe Media, format per un grup d’activistes i periodistes sahrauís que treballen de forma clandestina als territoris ocupats del Sàhara Occidental des de l’any 2009. Ettanji ha denunciat l’increment de la repressió als territoris ocupats arran de la ruptura de l’alto al foc entre el Front Polisario i el Marroc el novembre de 2020 amb la militarització de les ciutats, detencions i vigilància constant a cases d’activistes.

Julia Soanirina, Líban: és originària de Madagascar però viu i treballa des de fa gairebé vint anys al Líban. És una de les fundadores de la Migrant Domestic Workers Alliance, una organització formada per dones migrants que treballen al Líban com a empleades domèstiques. L’organització té com a objectiu empoderar les dones que són treballadores domèstiques migrants en la recerca dels drets laborals i lluitar contra el racisme, el classisme, el sexisme i l’explotació.

Teresa Montaño i Reyna Ramírez: Teresa Montaño i Reyna Ramírez són periodistes a Mèxic. Durant la seva trajectòria professional, totes dues han rebut amenaces, extorsions i atacs pel fet d’exercir la seva professió. La llibertat d’expressió i el dret a la informació fa anys que estan en perill a Mèxic. Segons Reporters Sense Fronteres, Mèxic és un dels països més perillosos per exercir el periodisme.
Aquest any, Ciutats Defensores dels Drets Humans se centra en les lluites per la defensa de la terra i el medi ambient, de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, del dret a la pau, dels drets civils i polítics i dels drets de les persones migrades i refugiades.

Ciutats Defensores dels Drets humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global. Des del 2013 treballem conjuntament per visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana.

Els municipis que formen part de la XII edició són Barberà del Vallès, Begues, Caldes de Montbui, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues, Gavà, Girona, Granollers, Mataró, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Just Desvern, Reus, Rubí, Terrassa, Tarragona, Viladecans, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

També hi participen l’Institut de Drets Humans de Catalunya, l’Institut Internacional Català per la Pau, Casa Amèrica Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Fòrum de Síndics i Defensors Locals