Inicia la missió tècnica a Gàmbia sobre prevenció de la Mutilació Genital Femenina (MGF)
La delegació està formada per electes, personal tècnic i representants d’entitats de Mataró i Girona. L’objectiu del viatge és conèixer sobre el terreny diferents aspectes etnogràfics i sociosanitaris del país africà.
La missió tècnica a Gàmbia està programada del 20 al 27 de gener, i es troba en el marc d’un projecte de cooperació tècnica delegada sobre prevenció de la Mutilació Genital Femenina (MGF) per millorar-ne l’abordatge preventiu a Catalunya.
Entre les persones participants hi ha Laura Seijo, regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, i Laia Corominas, psicòloga de Benestar Social de l’Ajuntament de Mataró; Rosalie Belemtougri, tècnica d’acollida de l’Ajuntament de Girona; Maria Belén Perez, infermera de pediatria i adjunta de direcció de l’Àrea Bàsica de Salut de Salt; i Esther Sanchez, tècnica de projectes de l’associació Valentes i Acompanyades. Des del Fons Català, estan a càrrec de la missió Lídia Martos, tècnica de projectes l’Àrea d’Àfrica, Mediterrània i Àsia; i Toti Rovira, representant de l’oficina del Senegal.
L’objectiu de la missió és que el personal tècnic i electe pugui participar en intercanvis formatius en matèria de prevenció de la MGF en origen, i conèixer de primera mà la realitat sociocultural de la població gambiana, per fomentar la creació de sinèrgies entre ambdós territoris.
S’han programat diverses visites amb actors rellevants del país, com el col·lectiu de professorat i metges cubans de la Facultat de Medicina, Infermeria i Salut Pública de la Universitat de Gàmbia, i l’entitat Wassu Gambia Kafo (WGF), per presentar la metodologia que aplica des de fa més de 30 anys per a l’atenció i prevenció d’aquesta pràctica. També s’ha previst visitar les instal·lacions de l’Hospital de Bangsang, a l’est del país, i l’Escola d’Infermeria i de Llevadores, centres on WGF realitza regularment formacions a estudiants i professionals sanitaris.
La missió també inclou una trobada amb l’ONG lleidatana Cultivant Vida, que està realitzant un projecte de sobirania alimentària amb dones a diverses poblacions fula i mandinga (Daro, Tambacunda, Sololo i Sare Guite). La delegació també es reunirà amb altres agents vinculats a la cooperació al desenvolupament al país, com l’Ambaixada d’Espanya a Gàmbia, o l’alcaldia de Jalokoto, a la Central River Region.
Aquest projecte de cooperació tècnica rep el cofinançament de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat (CONFOCOS) i l’Agència Espanyola de Cooperació i Desenvolupament (AECID), que ja van donar suport a l’experiència de cooperació tècnica a Gàmbia del 2023 amb els ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Valls i Castelldefels.