La delegació a les escales del parlament de catalunya
General 17 febrer 2025

Inicia l’intercanvi de cooperació tècnica a Catalunya amb administracions locals del Marroc

Els representants de 7 governs locals de la Regió de l’Oriental visitaran aquesta setmana diferents serveis municipals de Vic, Valls, Manlleu, Vilafranca del Penedès, Caldes de Montbui i Santa Coloma de Gramenet.

Aquest dilluns 17 de febrer, s’ha celebrat l’acte de tret de sortida del programa d’intercanvis de cooperació tècnica de la delegació d’ajuntaments marroquins a Catalunya, que ha tingut lloc a l’Institut d’Estudis Mediterranis (IEMed), a Barcelona. La missió, d’una setmana de duració, s’emmarca dins del projecte Aizdihar, liderat per la Fundació Ibn Battuta amb el Fons Català com a soci, i finançat per Expertise France / Agence Française de Dévéloppement (AFD).

La sessió inaugural ha començat amb una benvinguda per part de Senén Florensa, president executiu de l’IEMed; Andrea Costafreda, directora general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya; Charif Cherkaoui, cònsol del Marroc a Barcelona; Roser Xalabarder, 2a tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, Jordi Cuadras, president del Fons Català, i Mohammed Chaib, president de la Fundació Ibn Battuta.

L’acte també ha inclòs una breu presentació de la delegació marroquina, conformada per electes i personal tècnic de les comunes d’Oudja, Nador, Dirouch, Berkane, Guercif, Figuig, i del Consell Regional i la Wilaya de la Regió Oriental. També s’ha reproduït un vídeo del Centre Regional d’Inversió de la Regió de l’Oriental, amb l’objectiu de conèixerles característiques d’aquesta demarcació, conformada per les set comunes, i on hi viu prop d’un 7% del total de la població del país. El 50% dels habitants de la regió són joves, i d’aquí provenen més de 1.500 mil marroquins que viuen a l’estranger.

La jornada ha continuat amb una visita al Parlament de Catalunya, on la delegació marroquina s’ha reunit amb la Comissió d’Empresa i Treball; i ha conclòs amb una trobada a la seu de la Fundació Ibn Battuta.

Durant la taula plenària a l’Institu d’Estudis Mediterranis (IEMed), a Barcelona.
Els membres de la delegació marroquina i els representants dels ajuntaments catalans que participen al projecte Aizdihar durant la visita al Parlament de Catalunya.

Experiències de 6 municipis catalans

Durant aquesta setmana, els representants dels governs locals marroquins visitaran diversos serveis municipals de promoció econòmica, d’ocupació i d’acció social dels municipis catalans que participen al projecte, així com establir vincles amb la ciutadania catalana d’origen marroquí.

A Vic, es farà una rebuda institucional de la delegació per conèixer el context de la ciutat, i es visitaran iniciatives comunitàries liderades per dones com l’espai gastronòmic “Dinem plegades”, o el projecte sociolaboral “Cosidor pas a pas”. També es farà una presentació a la seu de CREACCIÓ, l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement.

L’Ajuntament de Manlleu també ha organitzat una trobada amb l’equip de govern, on s’explicarà la casuística del municipi. La visita continuarà al Mercat Municipal, al Museu del Ter, la mesquita local, i la cooperativa Sambucus i la Xarxa Alterna’t.

La delegació també farà parada a Caldes de Montbui per conèixer actuacions municipals d’aquesta vil·la termal, com la comunitat energètica local (CEL), els serveis d’acollida de persones nouvingudes, i programes d’atenció a dones. També es visitarà La Piqueta, l’Oficina de Desenvolupament Econòmic Local i Les Cases dels Mestres.

A Santa Coloma de Gramenet, es farà una recepció per part de l’equip de govern i es visitaran instal·lacions com el Centre de Formació Professional Marie Curie o l’espai de recursos per a dones Centre La Ciba.

Des de Vilafranca del Penedès, el consistori rebrà a la delegació i es presentaran els serveis d’Igualtat, Solidaritat i Cooperació (SIAD), i de Convivència i Ciutadania. També es farà parada a l’Espai Jove – La Nau del Servei de Juventut, per conèixer el projecte Trampolí i d’inserció sociolaboral.

A l’Ajuntament de Valls també es farà una rebuda a la delegació, que posteriorment visitarà la Fundació GINAC, l’Associació Egueiro, un projecte de restauració de dones d’origen marroquí, i el programa d’inclusió “Espai de coneixença. Dones en xarxa”.

Sobre el projecte Aizdihar

Es tracta d’un projecte de cooperació tècnica que té per objectiu promocionar el rol dels MRE (marroquins/es residents a l’estranger) en el desenvolupament socioeconòmic i l’accés a l’ocupació de qualitat sostenible a la regió marroquina de l’Oriental, amb una atenció específica a dones i joves. Més informació