Iniciatives del Fons Català i la CCASPS davant del trencament de l'alto al foc al Sàhara Occidental
L’atac de l’exèrcit del Marroc per frenar una protesta de ciutadans sahrauís al pas fronterer de Guerguerat ha trencat l’alto al foc al Sàhara Occidental. Davant d’aquesta situació, el Fons Català de Cooperació i la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) ha engegat diferents iniciatives de suport i per denunciar el trencament de l’alto al foc per part del Marroc i la consegüent escalada militar. Diferents ajuntaments catalans tenen previst aprovar una moció impulsada des de la CCASPS, s’han organitzat actes de protesta davant d’aquesta nova agressió de l’exèrcit alauita i es mantenen contactes amb diferents organitzacions que treballen sobre el terreny, entre elles el Front Polisario.
La moció, que impulsa la CCASPS, insta al Regne del Marroc a complir els acords internacionals i a retirar de forma immediata els seus efectius militars del Guerguerat, fa una crida a la comunitat internacional (en especial a Nacions Unides) perquè es desencalli la celebració del referèndum d’autodeterminació acordat fa molts anys i demana a les administracions que activin els mecanismes per preservar els Drets Humans del poble sahrauí (llegeix i descarrega la moció aquí).
Des que el 13 de novembre es va produir el primer atac als ciutadans sahrauís a la frontera amb Mauritània, a diferents municipis de Catalunya també s’hi han organitzat concentracions de solidaritat per condemnar els atacs del Marroc i de suport al poble sahrauí. Barcelona, Girona, Vic, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona ( )… han estat algunes de les ciutats on s’hi han organitzat actes (llegeix a la web de la CCASPS).
La CCASPS és una organització que agrupa 65 ajuntaments catalans que tenen vincles de solidaritat i cooperació amb el poble sahrauí. Des de fa 24 anys, la coordinadora treballa a favor del poble sahrauí i la resolució d’aquest conflicte a través del lliure exercici del dret a l’autodeterminació, reconegut per les Nacions Unides com la solució al conflicte. La situació política internacional ha obligat a centrar la seva acció en cooperació i solidaritat cap als refugiats i en la denúncia i suport als defensors dels Drets Humans en el Sàhara ocupat.