Jordi Cuadras, escollit nou president de la Confederación de Fondos de Cooperación y Solidaridad
La Confederación de Fondos de Cooperación y Solidaridad (CONFOCOS) va celebrar ahir al matí el seu Consell Confederal en el qual, entre altres assumptes, s’ha aprovat que Jordi Cuadras, president del Fons Català, assumeixi la presidència. Aquest nomenament s’oficialitzarà en l’Assemblea General de principis de 2025.
El nomenament arriba després que, el passat 2 de setembre, Núria Parlon presentés la seva renúncia a la presidència de CONFOCOS per incompatibilitat amb les seves noves responsabilitats polítiques com a Consellera d’Interior i Seguretat Pública del Govern de la Generalitat de Catalunya. En aquest moment, la presidència va ser assumida pel vicepresident Juan Antonio González, president del Fondo Galego de Cooperación, tal com recullen els estatuts de la CONFOCOS, a l’espera d’una nova proposta per part del fons que va causar la baixa.
El Fons Català va celebrar la seva junta executiva el passat 25 de setembre en la qual es va proposar i es va aprovar la candidatura i el nomenament Jordi Cuadras, president del Fons Català i cap de l’oposició de l’Ajuntament d’Igualada.
El Consell Confederal va començar amb unes paraules de suport i solidaritat a totes les persones damnificades per l’emergència del temporal, que ha afectat especialment el País Valencià.
El nou president de CONFOCOS va destacar i agraïr la tasca de la seva predecessora, Núria Parlon, posant en valor, entre altres, l’apropiació de l’agenda 2030, l’enfortiment del poder local en favor de la democratització en municipis del sud global, la promoció de la ciutadania crítica en favor de la justícia i la pau, les trobades estatals de governs locals i cooperació internacional, destacant finalment la fita aconseguida amb el reconeixement explícit de la cooperació descentralitzada municipalista en la nova Llei 1/2023.
Jordi Cuadras s’ha compromès a continuar treballant en la promoció i posada en valor de la cooperació descentralitzada municipalista com a part imprescindible de la cooperació espanyola. Ha destacat els reptes que recull el nou document estratègic posant en relleu la Confederació com un espai de coordinació, diàleg i construcció de projectes comuns en un moment de grans reptes en els quals la cooperació al desenvolupament ha de donar respostes a les conseqüències del canvi climàtic, les guerres i la regressió de drets humans que viuen els països del Sud global. Alhora que fer pedagogia, des de la cooperació, davant l’ús partidista i polaritzador de la immigració que s’està donant en les democràcies occidentals i vetllar per preservar i potenciar la funció organismes internacionals multilaterals creats després de la Segona Guerra Mundial per a vetllar per la pau i els drets humans i que en aquests moments estan en crisis.
A pocs mesos de celebrar el 30 aniversari, la Confederació continua fent seu el lema “El local és global” i pretén continuar contribuint en la senda cap a un desenvolupament global més participat, més sostenible, més equitatiu i més just.
La Confederación de Fondos de Cooperación y Solidaridad es va fundar al setembre de 1995 com a marc de representació conjunta en totes aquelles temàtiques que, per la seva importància, afecten els interessos comuns dels diferents fons de cooperació i solidaritat existents en l’estat espanyol, així com per a la promoció de la cooperació descentralitzada municipalista. Actualment en formen part: Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Euskal Fondoa, Fondo Galego de Cooperación e Solidaridade, Fondo Extremeño Local de Cooperación al Desarrollo, Fondo Andaluz de Municipios por la Solidaritat Internacional, Fons Valencià per la Solidaritat, Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, Fons Menorquí de Cooperació i Fons Pitiús de Cooperació.