General 1 octubre 2024

Jornada de balanç: “Terratrèmol de Marroc i la resposta del món local”

L’objectiu de la jornada és fer retorn i exercir la rendició de comptes sobre la resposta del món local davant la crisi humanitària produïda pel terratrèmol del 8 de setembre de 2023 a la zona del Gran Atles, al Marroc. L’acte serà dimarts 22 d’octubre de 10 a 14 h, a la Sala de Columnes (Rambla Santa Mònica, 10) a Barcelona.

El 8 de setembre de 2023 es va produir un terratrèmol al Marroc que va afectar la zona del gran Atles. L’impacte del terratrèmol va ser devastador, causant la mort de gairebé 3.000 persones i amb més de 600 pobles afectats de les regions de Marràqueix, El Haouz, Taroudant, Ourzazate.

La resposta de món local davant aquesta crisi ha mostrat, un cop més, el gran compromís amb la cooperació i la solidaritat. Gràcies a les aportacions dels ajuntaments catalans i de la ciutadania, s’ha desplegat la Campanya d’emergència: 3874 Crida d’emergència per donar suport a la població víctima del terratrèmol.

Més d’un any després del desastre, fem un exercici de retorn i rendició de comptes per donar a conèixer què s’ha fet des del Fons Català i el món local per resposta a aquesta crisi humanitària, i conèixer de primera mà les diferents respostes d’emergència de les entitats, així com els reptes i perspectives de futur d’aquesta crisi.

L’acte començarà amb una benvinguda per part del president del Fons Català, Jordi Cuadras, i una presentació del balanç de la campanya d’emergència a càrrec de David Minoves, director del Fons Català.

Diferents veus de les respostes d’emergència

A continuació, s’obrirà una ronda d’intervencions sobre les respostes d’emergència per donar suport a la població afectada pel terratrèmol, moderara per la cap d’Acció Humanitària i Emergències del Fons Català, Victòria Planas.

La primera part començarà amb l’experiència del Grup EREC (Equip de Rescat, Emergències i Catàstrofes), que parlarà del rescat d’emergència com a resposta urgent que van dur a terme a la zona afectada pel terratrèmol d’Amizmiz. Des de la Fundació Azahara, presentaran el projecte d’educació en emergència a través de la instal·lació d’aules escolars d’emergència.

La segona part, després d’una pausa de cafè, se centrarà en la resposta de la crisi humanitària des d’un enfocament de drets humans, gènere i resiliència comunitària, a càrrec d’Alianza por la Solidaridad. A continuació, l’entitat Movimiento por la Paz (MPDL) explicarà com s’ha donat una resposta integral d’antenció a les víctimes del terratrèmol al Douar d’Ighil a través de la protecció, la prevenció de violències i solucions d’habitatge. Pallassos sense Fronteres també exposarà el poder de les rialles com a tractament per a l’estrès post-traumàtic davant de desastres naturals o conflictes.

Reflexions i reptes de futur

La jornada continuarà amb una reflexió conjunta amb les entitats participants sobre els reptes, lliçons apreses i perspectives de reconstrucció a la zona afectada pel terratrèmol.

Després es donarà pas a un torn obert de preguntes dels assistents. La cloenda de l’acte anirà a càrrec de Carlos Martín, referent polític de la Comissió Món Local Refugi.

Recordar que per assistir a la jornada, que està dirigida especialment als ajuntaments i ens locals, cal inscriure’s prèviament a través d’aquest formulari.

Consulta el programa de l’acte:

Marroc