General 9 novembre 2023

La campanya Siguem Refugi del Fons Català entra als centres educatius de La Garriga

El material de la campanya Siguem Refugi, coordinada pel Fons Català i amb la participació d’una vintena de municipis catalans, ha entrat als instituts Manuel Blancafort i Vil·la Romana de La Garriga.

Tot va començar amb una visita d’Eva Fernández, de l’entitat La Garriga Societat Civil, per trobar una manera d’introduïr la temàtica de les migracions als centres educatius, aprofitant que a l’octubre l’entitat organitzava la segona edició de les jornades “Obrim portes, construïm ponts” al poble. El que inicialment va començar com una petita pluja d’idees s’ha acabat convertint en un gran projecte que ha implicat docents i alumnat de diversos cursos i centres.

L’experiència a l’IES Manuel Blancafort

A través del projecte transversal que es treballa a 3r d’ESO a l’institut, centrat en l’Odissea, s’han pogut tocar diversos temes d’actualitat relacionats amb les migracions forçades, fent ús de diversos recursos com la campanya Siguem Refugi del Fons Català, l’exposició Refugiats per què? de Fundació per la Pau, la xerrada d’un voluntari de l’entitat No Name Kitchen… “Quan l’Eva de La Garriga Societat Civil em va començar a donar informació sobre persones refugiades i fronteres, em vaig adonar que això no era un capítol de l’Odissea sinó l’Odissea sencera, i vaig veure que tractant el Mediterrani com a tema central podíem introduir-ne molts d’altres”, explica Ruth Ribó, professora de l’institut i coordinadora de projectes.

.

L’alumnat ha treballat amb mapes, ubicant fronteres i països amb els quals no estava familiaritzat, ha ajudat a muntar l’exposició Siguem Refugi a la plaça del poble i ha participat en espais de reflexió per tal de buscar resposta a preguntes com ara “Per què hi ha gent que fuig del seu país? Per què hi ha països que no acullen la població refugiada?”.

A més, amb la informació recollida a la pàgina web de Siguem Refugi, a les exposicions i a la guia de recursos per escoles, els i les joves de 3r d’ESO han fet murals i han escrit reportatges sobre els diversos camps de persones refugiades del món en els quals se centra la campanya. Aquesta feina ha servit d’excusa per introduïr les migracions forçades a altres cursos de l’institut.

.

El concepte d’Europa Fortalesa els ha impactat moltíssim. No eren conscients de les actuacions de les policies frontereres.”, explica Eva Fernández, que afegeix que aquesta experiència “els ha fet veure la importància d’estar molt ben informades i de fer denúncia i difusió de les injustícies.”

L’alumnat de 3r d’ESO ha pogut ensenyar els seus murals a la resta de cursos i ha fet una visita guiada de l’exposició Refugiats per què? a alumnes de 5è i 6è de primària d’altres centres educatius del poble. “Les reflexions que es van produir entre tots ells sobre la població refugiada va ser increïble”, assegura Fernández.

Ruth Ribó està convençuda de l’impacte positiu que tenen aquests projectes en els joves, perquè “apropar les realitat a l’alumnat és súper necessari. El que hem de fer com a docents és obrir temes, no tancar-nos en el que nosaltres creiem que és la realitat dels joves, la realitat és també la que nosaltres els hi mostrem.”, conclou.