General 12 març 2020

La cooperació catalana aposta per eliminar barreres

L’Espai Marfà de Girona i Can Marfà de Mataró han acollit aquest dimecres 11 i dijous 12 de març les jornades «Cooperació, Salut Mental i Discapacitat». Un centenar de professionals dels àmbits de la cooperació, la salut i l’educació social han omplert les ponències, diàlegs i taules rodones de les dues sessions. A més del debat i la reflexió, aquestes jornades han tingut com a principals objectius presentar la creació d’una xarxa centreamericana de distribució i comercialització de components de cadires de rodes i material d’incontinència i la signatura d’un manifest per tal que la cooperació municipal faci visible i potenciï el treball transversal en matèria de discapacitat i salut mental en tots els projectes. Tot i la declaració de la pandèmia del coronavirus. la jornada «Cooperació, Salut Mental i Discapacitat» s’ha pogut celebrar, tot i que s’han hagut de modificar algunes de les ponències del programa.

Les jornades han comptat amb la participació de professionals d’entitats de Catalunya que treballen en aquests àmbits com Josep Maria Solé (Fundació Tutelar Support) o Valentí Agustí (Comunitat Terapèutica del Maresme) i també de Centreamèrica com Maria Consuelo Mendonza (ASOPEDI de Guatemala), Hugo Andrino (Transiciones de Guatemala), Ruben Dávila (Centro de Atención Psicosocial Buelfields (Nicaragua) o Álvaro González (Frater-Masaya de Nicaragua).

El president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), Isidre Pineda, i el director, David Minoves, han presidit les presentacions de les jornades on hi han participat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer (11 de març) i la regidora d’Igualtat de Mataró, Maria Merchan i el director de Justícia Global i Cooperació de l’Ajuntament de Barceloma, David Llistar (12 de març).

UNA COOPERACIÓ CATALANA ACCESSIBLE

Les jornades s’han tancat amb la signatura d’un manifest per incloure els drets de les persones amb discapacitat en l’estratègia catalana de cooperació internacional. En el manifest, els signants, es comprometen a «vetllar per tal que la cooperació internacional sigui inclusiva i accessible». L’objectiu és actuar perquè els objectius de desenvolupament sostenible 2030 de Nacions Unides siguin «especialment significatius en relació a la discapacitat, a fi d’evitar situacions de doble discriminació». S’apostarà, entre d’altres, per proporcionar assistència tècnica i econòmica a projectes que aposten per l’eliminació de barreres en aquests àmbits o es fomentarà l’accés a recursos compartits així com el coneixement científic i tècnic.

UNA XARXA CENTREAMERICANA DE PERSONES AMB DISCAPACITAT

En les jornades s’ha presentat Xarxa Centreamericana de Persones amb Discapacitat. Aquesta iniciativa de l’entitat gironina GERD i entitats de països del Sud amb el suport del FCCD, permetrà la distribució i comercialització de components de cadires de rodes i material d’incontinència, que gestionaran les mateixes organitzacions de persones amb discapacitat. Un taller de fabricació de cadires de rodes, coordinat per l’associació Transiciones (Guatemala), permetrà disposar de cadires de rodes adaptades a cada necessitat. Aquestes es gestionaran a través d’aquesta xarxa que donarà servei a Guatemala i Nicaragua i que en un any, té la intenció d’ampliar-se a El Salvador.

Les dues sessions de la jornada han estat possibles gràcies al treball conjunt del FCCD, l’Ajuntament de Girona, l’Ajuntament de Mataró, la Diputació de Girona, Ajuntament de Barcelona i Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Fundació Maresme per a Persones amb Discapacitats, del GERD- grup editor de la revista del discapacitat, la Comunitat Terapèutica del Maresme, el col·lectiu teatral EPMA i el Col·lectiu Ronda.